Fürdőszoba-felújítás? Ezeket a gyakori hibákat kerüld el a tervezésnél
2023. március 09. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Fürdőszoba-felújítás? Ezeket a gyakori hibákat kerüld el a tervezésnél

A fürdőszoba felújítása során az egyik legnagyobb hibát a tervezés hiánya, a hibás döntések, téves választások okozzák.

Nézzük, mik azok a bakik, amelyeket a tervezés és az anyagkiválasztás során gyakran elkövetnek a felújítók. 

Minél kisebb egy belső tér, annál nagyobb jelentősége van a helyes tervezésnek, hiszen egy kisebb térbe még nagyobb kihívást jelent ergonomikusan és látvány szempontjából is ügyesen összeválogatni az elemeket. Hiszen a gyönyörű burkolólapok, változatos csempék kavalkádjában igen könnyű elveszni, a többi részletre pedig már sokszor nincs elég idő.

09_marazzi2020_104.jpg

1. Felejtsd el az impulzusvásárlást

Egy olyan hosszú távú beruházásnál, mint amilyen a fürdőszoba felújítása, illetve kialakítása,  az alapos tervezés elengedhetetlen. Mégis nagyon sokan elképzelések nélkül mennek el a szalonokba nézelődni, és annyira megörülnek, amikor találnak valamit, ami minden érintettnek tetszik, hogy rögtön meg is rendelik. Ez igen kevés esetben sül el jól, mert valami biztosan nem fog stimmelni:  mindig a fürdőszoba adottságaiból, méretéből induljunk ki, és ne a katalógus álomszép képei alapján válasszunk.

5_15355.jpg

2. Sokan pont azon spórolnak, amin nem kéne

Vagyis a segédanyagokon. Pedig pont azok tartják a helyükön a csempéket, azoknak köszönhetjük, hogy nem ázik be a fürdőnk, és így tovább. Főleg, ha nagyméretű, elegáns lapokat szeretnénk a fürdőbe. Téves úgy gondolkodni, hogy ezek árát majd a burkolási segédanyagokon megspórolod, elvégre az úgysem látszik.

Pedig csakis a megfelelő alapozásra, a rugalmas kent szigetelésre jöhet a burkolatragasztó, majd a burkolat, amelynek fugázásához szintén jó minőségű, penészgátló és vízlepergető fugázóanyagot érdemes használni. 

A megfelelő burkolatragasztót mindig a padlólap méretéhez választjuk, de előtte nagyon fontos a megfelelő vízszigetelő aljzat kialakítása.

Ha pedig épített zuhanykabin készül, annál még alaposabb és körültekintőbb tervezésre lesz szükség: a megfelelő lejtésnek, vízelvezetésnek is meg kell lennie, és ha nem szeretnél zuhanytálcát, akkor a burkolatnak is csúszásmentesnek kell lennie a későbbi balesetveszély elkerülése érdekében. 

Minél letisztultabbnak, egyszerűbbnek tűnik egy zuhanyzó tér, annál bonyolultabb tervezés és technológia kell majd a megvalósításához, hogy az valóban jól funkcionáljon majd, és ne okozzon bosszúságot.

3. A divat ne menjen a funkció rovására

A trendek követése helyett gondold át a saját életviteledet, időbeosztásodat, térigényedet, és persze a veled együtt élőkét. Mikor használjátok a fürdőt? Inkább a gyors, praktikus zuhanyzás a megfelelő számotokra, vagy szívesen áztatjátok magatokat órákig a fürdőkádban? Van-e bármilyen egészségügyi problémátok, mozgásbeli akadályozottság a családban, esetleg rigolya, szokás, amihez ragaszkodtok?

Mi a helyzet a piperékkel: mekkora tükör, milyen megvilágítás, és leginkább mennyi férőhely szükséges számodra a szépítkezéshez? Hol lesz a szennyestartó: ha kicsi a fürdő tere, célszerű ezt is a bútorba beépíteni. A fürdőszobában lesz a mosógép is?  Mennyire szűkös vagy tágas a tér, hogyan esik be a fény?

Ha mindezeket átgondoljátok, és még a fontosabb méretekkel is tisztában vagytok, ez már egy jó kiindulási alap lehet a tervezéshez.

06_latvanyterv_palatinus_furd_szoba.jpg

4. A legfőbb tervezési hiba: maga a tervezés hiánya

Ez alatt bármilyen fajta tervezést értünk. Legyen az a csempék elrendezése, amikor csak összeválogatjuk a nekünk harmonikus látványelemeket, de abba már nem gondolunk bele, hogy az egyik lap esetleg jóval vékonyabb, mint a másik, vagy más típusú ragasztót, fugát igényel.

A falra szerelt csaptelepek is gyönyörűek, és még helyet is megspórolnak, ami kifejezetten jól jön egy kisebb fürdőszobában. Ám ha itt elmulasztjuk a tervezést, az azt is eredményezheti, hogy a kifolyó túl magasra vagy túl alacsonyra kerül. 

Egy jó látványterv nem csupán a leendő látványt mutatja meg számunkra, hanem azokat a bakikat is, mint amikor kevés vagy éppen túl sok csempét rendelünk, nem elég a listello, túl nagy a kád vagy a mosdó, rossz irányba nyílik a szekrény vagy a zuhanykabin… 

Szeretnél még több szakértő tippet, hozzáértő segítséget a fürdőszobád felújításához? Keresd szaktanácsadóinkat a honlapunkon, ahol elsőre végleges építési megoldásokat kínálunk. 

(Forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr6018045844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása