Ha új konyhát szeretnél, érdemes tovább olvasni, mert hasznos tudnivalókat osztunk meg.
A konyhában érvényesülnek igazán az olyan szigorú ergonómiai szabályok, mint a munkafolyamatok sorrendje, az egyes blokkok közötti vagy a padlótól mért távolság, illetve a konyhapult magassága és szélessége. Noha számtalan stílusú, típusú konyha dizájn és konyhabútor létezik ma már, mégis van néhány dolog, amikre fontos ügyelnünk, ha új konyhát tervezünk.
1. Konyhaergonómia, amelynek középpontjában te vagy
A konyhaergonómia nem jelent mást, mint kényelmes munkavégzést és kezelést. Az ergonomikus konyha középpontjában az ember áll. Az egyes munkafázisok csak úgy végezhetők gördülékenyen, ha rövidek a távolságok, és a konyhai eszközök illetve a hozzávalók is mind gyorsan elérhetők. Mindez elsősorban a jó elrendezésű szekrényeken és fiókokon, illetve azok beosztásán múlik.
Az ergonomikus konyha elsősorban az ember testméreteihez igazodik: a konyhabútornak, a sütőnek, és a mikrónak is kényelmesen elérhető szemmagasságban kell lennie, és a munkalapot is hátkímélő magasságba érdemes tervezni, hozzávetőlegesen 10 centiméterrel a könyökmagasság alá - a tanulmányok szerint.
Érdemes megfontolni azt is, hogy a főzőlap kissé alacsonyabban legyen a munkalapnál, az edényekbe való kényelmes betekintéshez a főzéskor, hogy a fejünk is kényelmesen odaférjen a páraelszívótól. Fontos tehát hogy magunkról is vegyünk ennek megfelelően méretet (pl. mi számunkra a kényelmes könyökmagasság) mielőtt elindulnánk a szaküzletbe, a konyhatervezőhöz.
Okosan megtervezett fiókokkal, jó helyre betervezett forgópolcokkal még a legmélyebb alsószekrényeket is kényelmesen elérheted majd, ezzel optimálisan kihasználva a konyha minden egyes zugát, azaz a rendelkezésedre álló helyet. Az ergonómia része még a tökéletes rend és rendezettség is, vagyis a jól elrendezett elválasztók és a belső világítások.
2. Tisztántarthatóság, kezelhetőség
Fontos, hogy ha új konyhabútor választás előtt állunk, akkor annak anyagát, anyagfelhasználását alaposan vegyük szemügyre. Az új innovációk a konyhában ugyanis ma már minden eddigi álmunkat, elképzelésünket felülmúlják!
Egyik ilyen például a konyhabútorok anyagának karc-, hő-, ütésállósága, sőt, van olyan anyag, amely ujjlenyomat-álló is.
De például már a fugázóanyagok is sokat segítenek nekünk a takarításban, hiszen egy vízlepergető fugán nem telepszik meg a piszok, nem kell suvickolni, elképesztően könnyedén rendben tartható. Ilyen például a Kerapoxy Easy Design.
3. Apróságnak tűnik, pedig…
Érdemes ügyelnünk konyhánk megtervezésénél az olyan, elsőre talán részletkérdésnek tűnő dolgokra, mint például a radiátor elhelyezése (fontos lesz majd a bútorozásnál), a világítás (amiből jó, ha több funkcióhoz is tervezünk be megfelelőt), a függöny (melyet kis konyhában el is hagyhatunk, vagy válasszunk fényáteresztő, meleg árnyalatú, leheletvékony organzát, hogy napfényes lehessen a helyiség), avagy a mosogató.
Hiába parányi a konyha, kifejezetten ajánljuk a legalább egy medencés, csepegtetőtálcával ellátott mosogatót. A fejlett, egyedülálló technológiáknak köszönhetően ma már találunk olyan gránit modelleket is, melyek magas kvarctartalommal bírnak, ennek köszönhetően a mosogató felülete karcálló, és higiénikus, így az egy medencés mosogató csepegtető tálcája be is vonható akár munkafelületnek, hiszen bátran tudsz rajta szeletelni, kiváltva ezzel a vágódeszkát.
Ha további kérdéseid vannak a kivitelezéssel kapcsolatban, keresd szaktanácsadóinkat a honlapunkon, ahol elsőre végleges építési megoldásokat kínálunk.
(Forrás)