Így elképesztően praktikus konyhád lehet!
2023. március 13. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Így elképesztően praktikus konyhád lehet!

A konyha igen tudatos tervezést igényel. Amikor konyhát tervezünk, a látvány fog meg ugyan elsőre, de az is fontos, hogy praktikus legyen ez a folyamatosan használt helyiség.

Ha új konyhát szeretnél, érdemes tovább olvasni, mert hasznos tudnivalókat osztunk meg. 

A konyhában érvényesülnek igazán az olyan szigorú ergonómiai szabályok, mint a munkafolyamatok sorrendje, az egyes blokkok közötti vagy a padlótól mért távolság, illetve a konyhapult magassága és szélessége. Noha számtalan stílusú, típusú konyha dizájn és konyhabútor létezik ma már, mégis van néhány dolog, amikre fontos ügyelnünk, ha új konyhát tervezünk.

08_gamadecor_20190219_gd_11712_jpg_masolata.jpg

1. Konyhaergonómia, amelynek középpontjában te vagy

A konyhaergonómia nem jelent mást, mint kényelmes munkavégzést és kezelést. Az ergonomikus konyha középpontjában az ember áll. Az egyes munkafázisok csak úgy végezhetők gördülékenyen, ha rövidek a távolságok, és a konyhai eszközök illetve a hozzávalók is mind gyorsan elérhetők. Mindez elsősorban a jó elrendezésű szekrényeken és fiókokon, illetve azok beosztásán múlik.

Az ergonomikus konyha elsősorban az ember testméreteihez igazodik: a konyhabútornak, a sütőnek, és a mikrónak is kényelmesen elérhető szemmagasságban kell lennie, és a munkalapot is hátkímélő magasságba érdemes tervezni, hozzávetőlegesen 10 centiméterrel a könyökmagasság alá - a tanulmányok szerint. 

Érdemes megfontolni azt is, hogy a főzőlap kissé alacsonyabban legyen a munkalapnál, az edényekbe való kényelmes betekintéshez a főzéskor, hogy a fejünk is kényelmesen odaférjen a páraelszívótól. Fontos tehát hogy magunkról is vegyünk ennek megfelelően méretet (pl. mi számunkra a kényelmes könyökmagasság) mielőtt elindulnánk a szaküzletbe, a konyhatervezőhöz.

Okosan megtervezett fiókokkal, jó helyre betervezett forgópolcokkal még a legmélyebb alsószekrényeket is kényelmesen elérheted majd, ezzel optimálisan kihasználva a konyha minden egyes zugát, azaz a rendelkezésedre álló helyet. Az ergonómia része még a tökéletes rend és rendezettség is, vagyis a jól elrendezett elválasztók és a belső világítások.

01_marmorin_laver_granit_510_513_medences_csepegtetos_mosogato_2.jpg

2. Tisztántarthatóság, kezelhetőség

Fontos, hogy ha új konyhabútor választás előtt állunk, akkor annak anyagát, anyagfelhasználását alaposan vegyük szemügyre. Az új innovációk a konyhában ugyanis ma már minden eddigi álmunkat, elképzelésünket felülmúlják!

Egyik ilyen például a konyhabútorok anyagának karc-, hő-, ütésállósága, sőt, van olyan anyag, amely ujjlenyomat-álló is. 

De például már a fugázóanyagok is sokat segítenek nekünk a takarításban, hiszen egy vízlepergető fugán nem telepszik meg a piszok, nem kell suvickolni, elképesztően könnyedén rendben tartható. Ilyen például a Kerapoxy Easy Design.

02_marmorin_luxor_10_main-700x560.jpg

3. Apróságnak tűnik, pedig…

Érdemes ügyelnünk konyhánk megtervezésénél az olyan, elsőre talán részletkérdésnek tűnő dolgokra, mint például a radiátor elhelyezése (fontos lesz majd a bútorozásnál), a világítás (amiből jó, ha több funkcióhoz is tervezünk be megfelelőt), a függöny (melyet kis konyhában el is hagyhatunk, vagy válasszunk fényáteresztő, meleg árnyalatú, leheletvékony organzát, hogy napfényes lehessen a helyiség), avagy a mosogató.

Hiába parányi a konyha, kifejezetten ajánljuk a legalább egy medencés, csepegtetőtálcával ellátott mosogatót. A fejlett, egyedülálló technológiáknak köszönhetően ma már találunk olyan gránit modelleket is, melyek magas kvarctartalommal bírnak, ennek köszönhetően a mosogató felülete karcálló, és higiénikus, így az egy medencés mosogató csepegtető tálcája be is vonható akár munkafelületnek, hiszen bátran tudsz rajta szeletelni, kiváltva ezzel a vágódeszkát.

Ha további kérdéseid vannak a kivitelezéssel kapcsolatban, keresd szaktanácsadóinkat a honlapunkon, ahol elsőre végleges építési megoldásokat kínálunk. 

(Forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr9918045852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása