Rémisztő jelenség, ami bármelyik otthonban felütheti a fejét: a penész!
2023. szeptember 18. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Rémisztő jelenség, ami bármelyik otthonban felütheti a fejét: a penész!

Többféle oka lehet annak, ha az otthonodban megjelenik a penész. Egy biztos: ha már megjelent, akkor nem is olyan könnyű tenni ellene. Cikkünkből kiderül, hogy milyen oka lehet a penész megjelenésének egy lakóházban, illetve azt is eláruljuk, hogy mit tehetsz ellene, hogyan akadályozhatod meg a kialakulását.

rem_a_lakasban.jpg

Te is harcoltál már a penész ellen az otthonodban? Ha igen, akkor tudod, hogy mennyire elkeserítő tud lenni egy ilyen harc. A belső terekben felbukkanó penész – amellett, hogy a legkevésbé sem esztétikus látvány – rendkívül káros az egészségre. Ráadásul nehéz megszabadulni tőle, hiszen ameddig nincs meg a penészedés oka, addig maga a jelenség sem szüntethető meg.

Ha már megvan a baj, akkor ideig-óráig tehetünk ellene – legalábbis addig, ameddig újra meg nem jelenik. 

  • Szódabikarbóna

Minden háztartásban megtalálható, és a penész ellen is hatékony lehet. Kevés vízben kell annyi szódabikarbónát elkeverni, hogy közepesen sűrű masszát kapjunk, és ezzel kell az érintett falfelületet átmosni. 

  • Kereskedelmi forgalomban kapható penész elleni szerek

Rengetegféle szer található a boltok polcain, amelyek alkalmasak arra, hogy a penész ellen felvegyük velük a küzdelmet. Azért is hasznosak ezek a szerek, mert a felületi penészgombákat elpusztítják, így fertőtlenítő hatásuk is érvényesül. 

  • Elektromos páramentesítő készülék

Ez akkor tehet jó szolgálatot, ha az érintett helyiségben magas a páratartalom. Amennyiben ezt sikerül elfogadható szintre hozni, a penészesedés folyamata is megáll, de legalábbis lelassul.

  • Gyakori szellőztetés

A szellőztetés önmagában is fontos dolog, de penész esetén kifejezetten ajánlott. Gyakori szellőztetéssel frissíthető a helyiség levegője, és megelőzhető, illetve elnyomható a penésszel járó kellemetlen szag kialakulása.

A penész kialakulásának okai

Több dolog tehető azért felelőssé, ha otthonában megjelenik a penész. Van olyan, amely ellen viszonylag könnyű tenni, és van olyan is, amelyről egyáltalán nem tehet a tulajdonos.

  • Felázás/beázás

Mindkét esetben a megfelelő szakember megtalálása az első lépés. Ez azért fontos, mert így biztosan elhárul a probléma. Ezt követheti a páramentesítés, a falfelület kiszárítása – idő közben penész elleni szerekkel történő kezelése. Majd a már száraz falfelület javítása.

  • A szellőztetés hiánya

Ha csupán ennyi a probléma, akkor ez napi többszöri szellőztetéssel orvosolható. Gond akkor lehet, ha az adott helyiségen nincs ablak, és szellőző sem került beépítésre. Ilyenkor sem kell csüggedni, de az elégséges szellőztetés megoldása sajnos pluszmunkával jár.

  • Hőhidak a falban

A hőhíd azt jelenti, hogy a falnak vannak olyan részei, ahonnan gyorsabban szökik el a meleg levegő, mint a többi részről. Minden falfelületen találhatók ilyen pontok, legjellemzőbben a sarkokon alakul ki hőhíd. Ha gondoskodsz az otthonod megfelelő szigeteléséről, akkor jó eséllyel nem kell szembenézned a hőhíd miatt kialakuló penésszel.

Ha további szakmai tanácsra lenne szükséged például a penészesedéssel kapcsolatban, keresd fel honlapunkat és kérdezz szakértőinktől. Mi elsőre végleges megoldásokban gondolkodunk.

 

Kérdezek a szaktanácsadótól

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr8618190005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása