6 lakberendezési tipp a konyhába, ami elsőre meglepőnek tűnik
2023. szeptember 20. írta: Minden, ami lakásfelújítás

6 lakberendezési tipp a konyhába, ami elsőre meglepőnek tűnik

Van egy általános szabály, hogy milyen magasan legyenek a felső konyhaszekrények a munkalap szintjétől, de nem kötelező ezt mindig betartani. Milyen esetekben érdemes több helyet, teret hagyni, és magasabbra szerelni a konyhaszekrényt? Íme, 6 praktikus ötlet, amire talán nem is gondoltál!

50 cm a munkalap és a felső szekrények között – hosszú időn át ez volt a standard távolság, ha ennél alacsonyabbra helyezzük a felső elemeket, akkor ezek már akadályozhatják a rálátást a munkaterületre. 

Ez egy tipikus minimum távolság, melytől felfelé nyugodtan eltérhetünk – a modern konyhák esetében inkább a 60cm lett a minimum. Ahogy emeljük a távolságot, több szabad terünk lesz a munkához, viszont kevesebb tárolóhellyel rendelkezünk a legkényelmesebben elérhető magasságban. A tökéletes távolság megállapításához vegyük alaposan figyelembe személyes preferenciáinkat, a rendelkezésre álló helyet, a helyiség adottságait és a választott dizájnt.

Hat eset, amikor magasabbra helyezhetjük a felső konyhaszekrényeket

Ha a konyhában legtöbbet dolgozó személy magas

Egy magas személy más szögből fog rálátni a munkaterületre, az alacsonyan elhelyezett szekrények akadályozhatják a teljes pult áttekintését. A magasabbra szerelt szekrények ilyenkor kényelmesebb munkát biztosítanak.

milyen-magasan-legyenek-a-felso-konyhaszekrenyek-10-otlet-milyen-esetekben-erdemes-magasabbra-szerelni-mint-ahogy-az-altalanos-szabaly-diktalja.jpg

Ha magas csaptelepet, nagy mosogatót választunk

A vendéglátóhelyek magas, íves kialakítású csaptelepei népszerűek az otthoni konyhákban is, stílusosak és funkcionálisak. Egy nagyobb, mély mosogatóval kombinálva jelentősen növelik a kényelmet kézmosásnál, nagyobb edények mosogatásánál. Ezek a kényelmi és látvány szempontok nem tudnak tökéletesen érvényesülni, ha alacsonyan helyezkednek el a felső konyhaszekrények – ebben az esetben akár 75-80 cm-es távolság ideálisabb lesz.

01-csaptelep-milyen-magasan-legyenek-a-felso-konyhaszekrenyek.jpg

Ha a konyha hátfal látványelem szerepet is kap

Egy látványos konyha hátfal a helyiség fő dísze is lehet, a felső konyhaszekrényeket magasabbra emelve jobban érvényesül a választott design, legyen az csempe, üveg, tükör, rozsdamentes acél, tégla, 3D minta stb.

04-tukor-konyha-hatfal.jpg

Ha sötétek a konyhabútor frontok

Bizonyos esetekben a konyha hátfal nem feltétlenül kiemelt látványelem, mint inkább vizuális könnyítő elem, pl. ha sötét konyhabútor frontokat választunk. Egy világos, tiszta, nagyobb felületű hátfal segít elkerülni, hogy nehéz legyen a konyha összképe.

03-sotet-konyhabutor-front.jpg

Kisebb, zárt konyhaterekben

Nem minden konyha tágas, nyitott, hatalmas konyhaszigettel. Zárt helyiségben, L, U alakú konyhákban könnyen nehéz, szűkös lehet a hatás nagy, alacsonyan szerelt felső szekrényekkel. A magasabbra helyezett bútorok csodát ugyan nem tudnak tenni egy kis konyhában, de könnyíthetik az összképet, tágasabb érzetet adhatnak.

06-kis-konyha-magasabbra-helyezett-felso-konyhaszekra_ny.jpg

Ha a felső konyhaszekrények alatt sok konyhai eszközt tárolnánk felfüggesztve

Rúddal, kampókkal sok sűrűn használt konyhai kiegészítőt tárolhatunk a felső szekrények alatt, hogy kényelmesen elférjenek, ebben az esetben is indokolt nagyobb távolságot hagyni a pult fölött.

08-konyhafelszereles-felso-konyhaszekreny-alatt.jpg

Kedvet kaptál a felújításhoz? Ha a kivitelezéssel kapcsolatosan szakmai kérdéseid vannak, és elsőre végleges megoldásokat keresel, fordulj szaktanácsadóinkhoz a honlapunkon. 

 

Kérdezek a szaktanácsadótól

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr8518190011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása