Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban
2023. szeptember 25. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet alakítani tartósan gyönyörű falakat. Fontos, hogy ne siessük el a falfestést, és mindig gondolkozzunk előre – mutatjuk, mire figyelj oda, hogy szép és időtálló falaid legyenek!

dursilite2-scaled.jpg

4 ÁLTALÁNOS TANÁCS A FESTÉS ELŐTT

Nagyon sokat számít, milyen időjárásban festjük a falakat: tartósan 10°C feletti hőmérséklet esetén már gyorsabban és könnyebben száradnak a falak. Azonban a túl meleg sem jó: a kánikulában gyorsan beszárad a festék, így sokkal nehezebb lesz felvinni a falfelületre.

Ne csak az árat nézzük, inkább az ár-érték arányra figyeljünk. Az egyrétegű beltéri festékekkel jellemzően sok időt és pénzt spórolhatunk, mivel a remek fedőképesség miatt kevesebb réteg is elegendő – így sokkal gyorsabbá válik a festés.

Lehet, hogy beleszerelmesedünk egy színbe, de ne hozzunk elhamarkodott döntést: vegyük szemügyre az árnyalatokat különféle színviszonyok között is, este és reggel, valamint hidegfehér és melegfehér árnyalatú lámpafényben egyaránt.

Azt is vegyük figyelembe a színválasztásnál, milyen igénybevételnek lesz kitéve az adott helyiség: ha nagy családunk van, a fehér szín mindig megfelelő opció, ugyanis ilyenkor jellemzően gyakran szükség lesz faljavításra, ehhez pedig a fehér a legköltséghatékonyabb és legegyszerűbb megoldás.

EGY BIZTOS TIPP

A prémium minőségű Dursilite beltéri festékcsaláddal nem lőhetünk mellé: az alap Dursilite és Dursilite Matt verziók mellett három új, speciális termék közül is választhatunk. 

dursilite1-1536x1024.jpg

IDEÁLIS FAL A KONYHÁBA ÉS A FÜRDŐSZOBÁBA

A Dursilite Igea kiváló választás: kimondottan a magas páratartalmú helyiségekhez – főképp a fürdőszobákhoz és konyhákhoz – ajánlott a matt hatású festék, amely könnyen mosható, kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik, és penészgátló adalékanyaggal készül. A termék 1, 4 és 14 literes kiszerelésben érhető el. A 14 literes kiszereléssel lenyűgözően hatékonyak lehetünk: a festékkel 193 m2 festhető felületet készíthetünk el.

HÓFEHÉR FALAK A NAGYCSALÁDOSOKNAK

Ha felfrissítenénk a falakat, és világos hatásra törekszünk – vagy nagyon kedveljük a skandináv stílust –, akkor a fehér színű tisztasági festéshez kialakított Dursilite Master kitűnő választás. Kimagasló fehérségével és extra fedőképességével magasan kiemelkedik a diszperziós festékek táborából. A termék 4 és 14 literes kiszerelésben érhető el. A 14 literes kiszerelésből 208 m2 festhető felületet készíthetünk el egy rétegben.

A GIPSZKARTON SEM JELENTHET KIHÍVÁST

Mivel a gipszkartonból készült falak más szerkezettel bírnak, mint a hagyományos falak, fontos, hogy tervezzünk a festés előtt. Ne használjunk például mészfestéket: a gipszkarton három legfontosabb komponense a papír, perlit és gipsz, a mész pedig roncsolja a papírt.

A gipszkarton-felületeknél jellemzően sima beltéri diszperziós falfestékkel festik a gyakran Q3 fázisig elkészített (tehát nem teljes egészében glettelt) a falakat. Mivel azonban a glett és a gipszkarton másképp szívja a nedvességet, a felületén surlófényben (oldalsó irányból érkező megvilágításban) átmetszhet az alul lévő glettelés felülete, amely kellemetlenül mutathat.

Emellett a gipszkartontáblák néha minimálisan dilatálnak  – vagyis hőtágulás hatására változik a térfogatuk –, és ettől a festékréteg megrepedhet. 

Szerencsére ez mind elkerülhető a kimondottan gipszkarton-felületekhez kifejlesztett Dursilite Gypsos festékkel!

Ahogy a Dursilite Igea, ez a termék is matt hatású, mosható, és penészgátló adalékanyaggal készül, és 1, 4, valamint 14 literes kiszerelésben érhető el. Szintén érdemes a 14 literes kiszerelést választani, ha nagyban gondolkozunk: ezzel 219 m2 festhető felület készíthető el egy rétegben, ami kimagaslónak számít.

Ha felfrissítenéd a konyhát vagy a fürdőt, újrafestenéd a gipszkartonfalat vagy hófehér tisztasági festésre készülsz, az új Dursilite termékcsaláddal elsőre is végleges megoldást érhetsz el.

Még több szakmai tanácsra lenne szükséged? Keresd fel honlapunkat és kérdezz szakértőinktől, akik elsőre végleges megoldásokat adnak.

 

Kérdezek a szaktanácsadótól

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr6318190013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása