Íme, a stílus, ami minden otthonnak tényleg jól áll
2024. július 09. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Íme, a stílus, ami minden otthonnak tényleg jól áll

Biztosan te is találkoztál már a „skandináv lakberendezési stílus” kifejezéssel, és sejted is, mit jelenthet – de a pontos fogalommal a legtöbben nincsenek tisztában. Most bemutatjuk ezt az egyszerre praktikus és esztétikus irányzatot, amiben az a le

stilusos_otthon_2.jpgMi az a skandináv stílus?

Azért népszerű, mert minimalista és letisztult vonalak jellemzik. Célja, hogy a funkció egybeolvadjon a szépséggel, mindenféle sallang nélkül. Egyszerű vonalvezetéssel és nyitott terekkel igyekszik elkerülni a zsúfoltság érzetét, és a leglényegesebb elemekre helyezi a fókuszt.

Világkörüli hódítóút

A második világháború után különösen vonzotta az embereket a minimalizmus, így az ’50-es évekre Skandináviából már az Amerikai Egyesült Államokig is eljutott ez a stílus. Olyannyira, hogy 1954-től 1957-ig múzeumokban is bemutatták ott, így rengetegen merítettek belőle inspirációt. Eközben Magyarországon a szocialista realizmus, vagyis a „szocreál” irányzat uralkodott, ami ugyancsak a funkciót és a letisztult vonalvezetést tartotta szem előtt, csak éppen másfajta köntösben.

stilusos_otthon_1.jpg

A skandináv stílus kulcselemei

A skandináv enteriőrök jellegzetessége a nyugodt színárnyalatok és a természetes vagy természetes hatású anyagok használata. Ezt az egyenes, letisztult vonalak és a kerek, természetes formák kombinációja jellemzi. 

A padlóburkolat általában halvány fa, a minél nagyobb ablakokon pedig a lehető legtöbb természetes fény árad be, amit lágy világítás egészít ki. A natúr és monokróm színeket egy-egy élénkebb kiegészítő dobja fel, a beltér pedig akár több ajtón át is közvetlen kapcsolatban áll a kültérrel.

stilusos_otthon_3.jpg

A skandináv stílusban a bútorok letisztult vonalvezetése és az ergonómia fontos szerepet játszik. A jellegzetes tárgyak közé tartoznak a középmagas lábakkal ellátott kanapék és székek, valamint az egyszerű, de stílusos fa asztalok. A textíliák általában visszafogottak, természetes anyagokból készülnek, mint például gyapjú, vászon és pamut, melyek hozzájárulnak a helyiségek meleg, otthonos atmoszférájához. Az életforma és a design harmonikus egyesítése miatt a skandináv stílusú otthonok kifejezetten barátságosak és kényelmesek.

Ezek után kedvet kaptál a felújításhoz? Ha a kivitelezéssel kapcsolatosan szakmai kérdéseid vannak, és elsőre végleges megoldásokat keresel, fordulj szaktanácsadóinkhoz a honlapunkon. 

 

Szaktanácsot kérek

(Forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr5018425151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása