4 pofonegyszerű betartandó szabály mielőtt belekezd a lakásfelújításba
2015. november 25. írta: Minden, ami lakásfelújítás

4 pofonegyszerű betartandó szabály mielőtt belekezd a lakásfelújításba

Első kötelező szabály: Cél nélkül soha!

Ha Ön most vagy gyerekkorában sportolt, akár egyéni, akár csapatsportban, akkor tudja, ha egy versenyre úgyhome-renovation.jpg ment el, hogy lesz ami lesz, és nem volt ott a győzni akarás vágya, akkor nagy a valószínűsége, hogy veszített…

Pontosan ugyanez a helyzet a lakásfelújítással: ha nincs meg a cél, akkor – nem egy meccset – akár több százezreket is veszítünk a zsebünkből.
Éppen ezért ha fontolgatja a felújítást, ragadjon gyorsan papírt és tollat, és írjon egy listát, hogy:

  • mi az ami nem tetszik Önnek a lakásban
  • mi az, ami nem működik a lakásban
  • mi az, amin változtatni szeretne

Ha meg van ez a lista, akkor már Ön is jobban látja, hogy mi az, amivel kapcsolatban szakembert kell keresnie, és pontosabban tud akár már árajánlatot kérni, vagy a neten kutakodni, hogy ezekhez a munkálatokhoz még is mire lesz majd szüksége.

Második betartandó szabály: fontossági sorrend!

Sokszor úgy van vele az ember, ha már belevág egy ekkora kivitelezésbe, hogy ha most úgy is az egész életünk szanaszét van, a közeljövőben úgy sem lesz felújítás, akkor csináljuk még meg ezt, vegyük meg még azt, és mire észbe kapnak még nagyobb káosz van felújítás során, mint amivel terveztek, nem beszélve az elszaladt költségekről.

A baj azzal van, hogy a számtalan igény között nem tud sorrendet tenni. Tisztába kell lennie a „takaró hosszával”, és hogy ebbe valamint az időnkbe belefér-e az ízlésünk.

Harmadik és talán a legfontosabb betartandó szabály: költségvetés!

kitchen-renovation-cost-calculator.jpgHa valakinek családi háza van, az tudja, hogy arra mindig lehet költeni, sokat! Egy lakásfelújításnál pontosan ugyanez a helyzet, már az előző szabály esetén leírtak miatt is.

Most belevágunk, most szedjük szét, két év múlva nem akarom elölről kezdeni. Ugye ismerősek ezek az érvek?

De sajnos ezeknek a költéseknek, és igényeknek csak a csillagos ég szab határt – vagy még az sem! Ezért az álmodozás előtt érdemes egy gyors költségvetést csinálnia, hogy számos csalódástól megkímélhesse magát, vagy esetleg a családi vitáktól.

  • Írjon le egy minimum és maximum összeget, amit a felújításra szán, és attól ne térjen el
  • Találjon megbízható szakembert, akinek valóban annyit kell kérni az elkészült munka után, amennyiért elvállalta a munkát, amennyiért megállapodtak még a kivitelezés legelején
  • Ha van rá lehetősége, akkor azért legyen vésztartalék, hiszen annyiszor előfordult már a felújítás során a nem várt esemény

Negyedik és egyben a legkritikusabb betartandó szabály: ki végezze a felújítást?
Van egy jó tanácsunk: ne Ön végezze a teljes felújítást, hacsak nem szakember!

Ha hosszú távra tervezi a burkolatot, amit, ha egyszer jól csináltak meg, akkor ahhoz évekig nem kell hozzányúlni, és hogy ne kényszerből, a tervezettnél előbb kelljen változtatnia burkolatán, hanem saját szándékból azért, mert újra, szebbre vágyik, akkor bízzon meg egy valódi, jó szakembert! Mindannyian értünk valamihez, de nem mindig ugyanahhoz, és nem biztos, hogy pont a burkoláshoz!

A következőkben jövünk 6 olyan tippel, ami a szakember kiválasztásánál lesz óriási segítségére, hogy mire figyeljen oda feltétlenül mielőtt megbízza otthona kivitelezésével.

Ha mindezek után segítségre lenne szüksége a felújításhoz, szívesen segítünk, akár terméket ajánlani, vagy ha konkrét problémája, kérdése van, szaktanácsot adni vagy szakembert ajánlani.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr458094502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása