Mit tehet az otthonában feltűnő penésszel?
2016. március 02. írta: Mapei Admin

Mit tehet az otthonában feltűnő penésszel?

Higgye el, van rá megoldás!

Mindennapi élete során ki ne találkozott volna burkolaton, falon, vagy sarkokban megjelenő egészségkárosító és rossz esztétikai látványt nyújtó penészesedéssel? Lehet ez konyha, fürdőszoba, vagy a lakásunk bármely része. A penészesedés - sajnos- könnyen észrevehető, hiszen a felületen feketés-zöldes foltok jelennek meg, majd később ezek a foltok nagy teleppé érnek össze.

Mi okozza a penészesedést?

penesz_2.jpgAhhoz, hogy a penészgomba feltűnjön és megtelepedjen a lakásban, három dolog kell: penészgombaspóra, nedvesség és tápanyag. Ebből kettő –sajnos- biztosan adott egy lakásban, hiszen a gombák a falat, tapétát és a faanyagokat is megtámadják, „megeszik”. Amit mi tudunk tenni ilyen esetben, hogy a lakás páratartalmát csökkentjük, mivel a penész jellemzően magas páratartalmú helyiségekben – fürdőszobában, konyhában – jelenik meg elsősorban. De egy szivárgó vízvezeték vagy más probléma miatt alattomosan vizesedő falon, vagy a műanyag ablak réseinél is hamar megtelepedik. Minél magasabb a páratartalom, annál több a penész: 75 százalékos vagy ennél nagyobb páratartalom mellett már három nap alatt kialakul a penészgombatelep.

Felmérési adatok igazolják, hogy foglalkozni kell a problémával!

Egy nemrég napvilágra került felmérésből az derült ki, hogy a fürdőszobában a megkérdezettek 37 százaléka találkozott már a penészgombákra utaló elszíneződéssel, ami igencsak rontja a burkolat szépségét, na és persze a komfortérzetet is! De ami igazán megdöbbentő adat, hogy az otthonok 90%-ban előfordul a penészesedés problémája. 29 %-ban a szobákban, 21 %-ban a konyhában folytatják legtöbben a harcot a penészesedés ellen. 6%-nak pedig mindenhol volt gondja a penésszel. Tehát ezzel valóban foglalkozni kell!

Sokan tisztában vannak az egészségkárosító hatásával, mégsem találják a megoldást.

A párás, nedves helyiségekben (fürdőszobában, konyhában) a megtelepedő penészgombák és spóráik olyan allergéneket terjeszthetnek, melyek komoly betegségek melegágyai lehetnek - mint az egyre gyakoribb asztma és légúti problémák. A legtöbben ( 98% ) tisztában vannak a penész egészségkárosító hatásaival, melyet 93 százalékuk jelentős mértékűnek is tart. Mindössze 7 százalék gondolja úgy, hogy a penész egészségkárosító hatása elhanyagolható.

penesz_3.jpg

Nagy mennyiségű spóra hosszan tartó belélegzésekor valóban kialakulhat a szokásos köhögős tünetek mellett a krónikus fáradékonyság, a hányinger.

Azonban legtöbben hiába tudják, hogy veszélyes, végleges megoldást csak 25 százalékuk talál. A többségnek (58%) csak átmenetileg, 11 százaléknak pedig egyáltalán nem sikerül megoldania a problémát.

Nagyobb figyelmet kell fordítani a megszüntetésére, megelőzésére!

Minden okunk megvan arra, hogy komolyabban vegyük ezt a harcot a káros penészgombákkal! Valóban tegyünk a gyermeket, felnőtteket, s különösen az túlérzékenyeket, várandós anyákat, újszülötteket, idős betegeket érintő egészségkárosító hatások megszüntetése érdekében. Ne nézzük tétlenül, ne tűrjük el a fürdőszoba, konyha, gyermekszoba penészedését!

A legcélravezetőbb megoldás, ha a tudományosan kikísérletezett penész-gátló hatóanyaggal, szakszerűen készíttetjük el a fürdőszoba, konyha, WC és egyéb helyiségek csempézett falfelületeinek kivitelezését, vagy pótlólag végeztetjük el a falfelületek penész-mentesítését. Lehet, hogy ez bizonyos többlet kiadást jelent, de mindezt bőségesen megtéríti az egészség-nyereség!

penesz_1.jpgHa Ön is próbálkozik felvenni a harcot a penész ellen, mert fontos családja egészsége, és elege van a vegyszeres tisztításból, ami tönkreteszi a burkolatot, így nemcsak ragyogásából veszíthet, hanem a díszcsíkokon lévő mintát is megsértheti, akkor, nézze meg, mit tehet a penész ellen.

Ehhez töltse le az Úgy érzi, otthon biztonságban van? Téved...” című ingyenes pdf kiadványunkat, az alábbi elérhetőségen, melyből részletesen megtudhatja, mit tehet ellene:

Egy életre szabaduljon meg a penésztől!

Fotók forrása: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr18415862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása