VIGYÁZAT!
2016. március 22. írta: Minden, ami lakásfelújítás

VIGYÁZAT!

Ön lehet, hogy egy 100 ezres bírsággal „kecsegtető” átépítési munkát készül elvégezni

Mutasson egy embert, aki szeret felújítani, és én mutatok két férfit, aki szeret mosogatni.

Bárhogy is szépítjük a dolgot, a lakásfelújítás, az építkezés macera. De mikor hetekkel később körbenézünk a nagybetűs OTTHONUNKBAN, akkor egy csapásra öröm önti el a szívünket. Minden a helyére került, a felfordulásból rend, a lakásból otthon lett. Csakhogy az odavezető út göröngyös, akadályokkal és bürokráciával teli. Hogy ezt az utat megkönnyítsük, elhoztunk néhány bürokráciacsökkentő megoldást.

15.jpg

(A kép forrása: www.cityofcreedmoor.org) 

Kezdjük így az átalakításokat

Mindig legyünk tisztában azzal, hogy milyen munkálatokat végezhetünk el korlátozás nélkül, és mihez kell esetleg hatósági engedély.

Minden önkormányzatnak van úgynevezett Helyi Építési Szabályzata, amely gyakran szigorúbb szabályokat tartalmaz, mint az országos rendelet.

Engedélyköteles munkálatok belső felújítás során

  1. Ha csak a beltérben történik felújítás, akkor semmi gond, azt engedély nélkül is elvégezhetjük. Ilyen munkálatok a festés, mázolás, burkolás.
  2. Nem kell az önkormányzathoz sietni akkor sem, ha a nyílászárókat cseréljük.
  3. Mi több régi falakat bonthatunk le és újakat is építhetünk otthonunkban mindenféle engedély nélkül.
  4. Valamint a gépészeti és villanyszerelési munkálatokat is engedély nélkül elvégezhetjük.
  5. Elérkeztünk az első engedélyköteles ponthoz: ha a munkálatok a tartószerkezetet is érintik, akkor már szükségünk lesz engedélyre. Ez lehet egy nagyobb ablak vagy ajtó beépítése a szerkezeti falba, esetleg a kéményt vagy épp a gázhálózatot újítanánk fel.
  6. És akkor még ott van a „NAGY TETŐTÉR PROBLÉMA”. Ha az otthonunknak már a tervezőasztalon megadták az esélyt, hogy egyszer tetőteres legyen, akkor nem kell engedély az építkezéshez. Azonban, ha a tetőtér beépítése érinteni fogja a szerkezetet, akkor kötelező az engedélykérés. Tehát, ha a lépcső építése során a födémet ki kell vágni, netán az ablakok miatt a tetőszerkezet kerül alakításra, akkor irány az önkormányzat.

Engedélyköteles munkálatok külső felújítás során

Most pedig lépjünk ki az otthonunkból, és nézzük meg, milyen külső munkálatokhoz lesz szükség engedélyre:

  1. Házunk falát mindenféle engedély nélkül lefesthetjük, sőt a homlokzati hőszigetelési munkálatokat is elvégezhetjük rajta.
  2. Sokan keresik fel az önkormányzatokat azzal, hogy teraszt szeretnének építeni. Nos, ma még teraszépítéshez sem kell engedélyt kérnünk, ha az nem emelkedik a terepszint fölé 1 m-nél magasabbra.
  3. Sőt, akár előtetőt is építhetünk engedély nélkül, ha az az előírásoknak megfelel: legfeljebb 1 m-t nyúlhat be a kertrészek kötelező legkisebb méretébe. Az előtető 2 m fesztávig és 25 nm-ig építhető engedély nélkül, de a 1,5 m-nél hosszabban kinyúló rész növeli a telek beépítettségét.
  4. A kerítések építése során rengeteg szomszéd esik egymásnak. Azzal nincs baj, hogy a kerítésépítés nem engedélyköteles, azzal már sokkal inkább, ha rossz helyre építjük. Ezért figyeljünk arra, hogy minden egyes elemét a saját telkünkön állítsuk fel. A szabályok szerint az utcai és a jobb oldali kerítés megépítése a mi kötelességünk, míg a hátsó kerítés felének megépítése hárul még ránk.

Ha a fenti szabályokat betartjuk, akkor nem érhet minket meglepetés. Azonban, ha bizonytalan, akkor soha ne egy ismerőshöz forduljon, aki két évvel ezelőtt építkezett, hanem szakértőhöz. A szabályok ugyanis gyorsabban változnak, mint a tavaszi időjárás.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr478511928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása