Így spórolhat meg napokat otthona átépítésén, felújításán
2016. március 29. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Így spórolhat meg napokat otthona átépítésén, felújításán

Pár nap és készen van. Minden szükséges anyag itt van nálam. Nem lesz gond, az egész standard méret.

A leggyakrabban elhangzott mondatok egy szakember szájából, mielőtt nekilátna otthonunk felújításának, átépítésének.

 

Nem szeretném senki illúzióját lerombolni, de a három állításból jó, ha egy bejön. Hogy miért? Mert nem voltunk elég figyelmesek, mikor belevágtunk az építkezésbe.

Egy ház építése, egy lakás felújítása legtöbbször a túlélésről szól. Túlélni a zajokat. Túlélni a koszt. Túlélni a napokat. De várjunk csak! Hány napot is kell túlélnünk? Ez mindig az adott munkától függ. De mielőtt a szakembereknek átadjuk a lakást, a legjobb, ha készíttetünk vele egy tervet:

  • Hány napot fog dolgozni az otthonunkban
  • Napokra lebontva ez hány órát jelent
  • Mikor lesznek a zajosabb és kevésbé zajos munkafolyamatok
  • Minden anyag megfelelő számban, formában, minőségben áll a rendelkezésre

Ha a munkák előtt elvégzünk egy hasonló gyorsleltárt, akkor nem csak a leltár lesz gyors, hanem a munka is.

 

Figyeljünk arra is, hogy az egyes munkákat a megfelelő sorrendben végezzük.

A villanyszerelési munkákat elvégezni festés után nem a legszerencsésebb. Éppen ezért a listánkat indítsuk egy munkamenettel. Így az egyes szakemberekkel is jó előre le tudjuk egyeztetni a munka időpontját. Ha például a villanyszerelőé az első 4 nap, akkor az ötödik napon jöhet a csőszerelő, hetediken a fűtésszerelő, a tizediken pedig a burkoló.

ELSŐ LÉPÉS: A BONTÁS

A munkafolyamat, amelyről azt gondoljuk, magunk is profin megoldjuk. Végül is csak egy kalapács meg véső kell hozzá. Azonban a nagy csempeverés közben károkat is okozhatunk. Ha engem kérdez, akkor jobb ezt is szakemberre bízni.

18.jpg

(a kép forrása: pop.h-cdn.co)

MÁSODIK LÉPÉS: A TÖRMELÉK ELHORDÁSA

Sokan ezt a munkát a munkafolyamatok végére hagyják, és hetekig kerülgetik a törmeléket. Higgye el, jobb megoldás már az elején elszállítani a sittet.

HARMADIK LÉPÉS: VILLANYSZERELÉS

Ha nagy átalakításra adjuk a fejünket, akkor a villanyszerelést semmiképp ne hagyjuk ki a munkafolyamatokból. Egy régi villamosvezeték ugyanis gyakran meghibásodhat, mi pedig újra és újra bonthatjuk meg a frissen festett, burkolt falat.

NEGYEDIK LÉPÉS: A FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉS

Egy költséges folyamat, viszont növeli otthonunk értékét, ráadásul a fűtési időszakban radikálisan csökkenti a fűtésdíjunkat. Végezzünk előkalkulációt, és nézzük meg, hány év alatt hozza vissza az árát. Majd döntsük el, hogy szükségünk van-e rám vagy sem.

ÖTÖDIK LÉPÉS: A VÍZSZERELÉS

Egy régebbi házban a vízcsövek elrozsdásodhattak, amely megnöveli a csőrepedés kockázatát. Ezért érdemes ezeket majdhogynem örökéletű műanyag csövekre cserélni.

HATODIK LÉPÉS: A FESTÉS

Egy újabb lépés, amelyet sokszor magunk végzünk. Azonban, ha szeretjük a minőségi munkát, akkor érdemes ezt is szakértőre bízni.

19.jpg

(a fotó forrása: blackanddecker.com)

HETEDIK LÉPÉS: A BURKOLÁS

Nedves, párás időben ne burkoljunk. Nyári melegben viszont ajánlatos, mert akkor a burkolat jóval gyorsabba szárad. A burkolás után várjunk 2-3 napot, majd jöhet a takarítás.

 

Ha tehát gyorsan, jó minőségben szeretne túllenni a felújításon, építkezésen, akkor érdemes elsőként egy tervet készíteni, majd szakembereket keresni a munkákra.

 

Ehhez kívánunk Önnek sok sikert és gyors felújítást, átépítést!

szaktanacs_gomb_ok.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr138534428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása