Íme, a 2017-es Nagy Festési Útmutató
2017. április 24. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Íme, a 2017-es Nagy Festési Útmutató

Slágertéma tavasszal a lakás kifestése, ezért úgy döntöttünk, hogy egy nagy cikkben összeszedünk minden tanácsot, útmutatót, ötletet. Vágjunk is bele!

60_4.jpg

Kép forrása: http://cdn.skim.gs/image/upload/v1456343840/msi/family-painting-a-room-together_hzbwgp.jpg

 

  1. Mennyi festékre van szükségem?
    Beltéri festés esetén soha ne az adott helyiség alapterületéből induljon ki, amikor azt méri fel, hogy mennyi festék szükséges. Mindig a festendő falfelületek teljes területét mérje le, és vegye figyelembe azt is, hogy mennyit csökkentenek ezen a nyílászárók. Minden jó festékről elmondható, hogy a felhasználás anyagigénye hozzávetőleg 30-50 dkg/m².

    2. A nagy dilemma: saját magam vagy szakember?
    Nem mindegy, hogy Ön szeretné elvégezni a festést, vagy szakemberre bízza azt.
    Amennyiben Ön fog festeni, a pakolás, letakarás, takarítás dolgát is saját magára kell vállalnia. Gondolja végig azt is, hogy mindent ki kell-e pakolni az adott helyiségből, vagy elég csak középre, esetleg az egyik oldalra elhúzni a bútorokat, és takarófóliával lefedni azokat. Ugyancsak előnyös letakarnia a padlót is, valamint maszkoló szalaggal védjen meg minden olyan felületet, amit még véletlenül sem szeretne összekenni.
    Persze jól gondolja meg, hogy saját maga végezze-e a munkát, hiszen azt is fel kell mérnie, hogy le tudja-e majd csiszolni a falat, a gyengébb, hiányos részeket megtudja-e majd saját maga erősíteni.
    Ha úgy döntött, hogy meg tudja oldani a festést családja és barátai segítségével, akkor fontos, hogy a lazább részeket el kell távolítania, majd gletteléssel javítani kell. A festés előtti alapozást még akkor is ajánlatos elvégezni, ha csak frissíteni szeretné a színt egy átgurítással. Ehhez használjon olyanalapozót, amivel egyenletes nedvszívást, és ezzel egyenletes színt is biztosít a falnak, illetve megköthető vele a letakarított falakon a visszamaradó por.

    3. Tényleg szükség van alapozásra?

Nagyon kellemetlen és nehezen megoldható feladat, ha a festés során a henger leszedi az előző réteget. Ne okozzunk tehát bajt magunknak az alapozás elhagyásával. Az alapozással egyúttal teszteljük is a falat, és ezzel is elkerülhetjük, hogy egy-egy falterületről csak a festés alatt derüljön ki számunkra, hogy nem elég szilárd.

Az alapozás csökkenti és egyenletessé teszi az alapfelület szívóképességét. Ezzel csökkenthetjük a festék fogyását is, valamint biztosíthatjuk a festék foltosodásmentes száradását. Az általános alapozók többnyire valamennyi diszperziós festék alapozásához kiválóak.

Léteznek speciális alapozók, amelyek szilárdíthatják is a felületet.

Ha a kiválasztott festékhez létezik ugyanabból a termékcsaládból saját alapozója, érdemes azt választani.

  1. Milyen festéket válasszak?
    A pasztellszíneket elsősorban kevésbé koszolódó falakra, szobákba, például hálókba, vendégszobákba ajánljuk.

Tartós, mosás és dörzsölés álló, koszolódásra nem hajlamos festéket szeretne? 
Keressen olyan festéket, amely a kiemelkedően magas kötőanyag tartalma miatt nem koszolódik, nem kopik, éveken át gyönyörű felületet ad.
 
Penészedésre hajlamos helyiséget újít fel?
Erre az esetre is felkészültek a gyártók, kapható olyan többlépcsős festékrendszer például, amellyel a fertőtlenítést és az alapozást követően egy páraáteresztő, vízlepergető tulajdonságú festéket visz fel a falra, ezzel pedig alapjaiban lehet megakadályozni az újbóli penészesedést.  

 
Ön régi vakolat, felület felújítását végzi, sőt a falak még nedvesedésre is hajlamosak? 
Javasolt szilikát alapú, páraáteresztéssel rendelkező festéket választani, hogy a nedvesedő falból könnyedén elpárologjon a nedvesség.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr2912439703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása