Íme, a kicsi lakások legnagyobb design baklövései
2021. szeptember 30. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Íme, a kicsi lakások legnagyobb design baklövései

Minél kisebb egy lakás, annál nagyobb feladat berendezni és dekorálni, hiszen a kicsi teret könnyen összenyomja, beszűkíti optikailag a sok bútor, nem beszélve a díszekről. Sőt, nem is kell soknak lennie a bútornak ahhoz, hogy hatalmasakat bakizzon az ember dizájnban, és a színek megválasztása sem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Ugye, Ön nem követi el az alábbi bakikat? 

  • Apró szőnyeg = még apróbb lakás

Ha a kanapé elé egy kisméretű szőnyeget dob le, akkorává fog szűkülni a tér, mintha manók laknának ott. Egy világosabb színű, tekintélyes méretű darabbal viszont megnyitja a teret, sőt, szőnyeggel ügyesen el lehet választani a szoba részeit, funkciók szerint. A dolgozósarokban lehet egy teljesen másik szőnyeg, mint a tévézős részen, a kanapé előtt, azonban figyeljen, hogy legalább az egyik nagy, elterülő méretű legyen.

  • Horizontálisan elhelyezett tárgyak

Az egymás mellé pakolt, sorba rakott bútoroktól kifejezetten nyomasztó hatása lesz egy kisebb lakásnak. Persze, horizontálisan fog feküdni az ágy és a kanapé, de minden más inkább felfelé terjeszkedjen, ne oldalra.

Keressen inkább hosszú, felfelé nyúló polcrendszereket, magas, de nem széles szekrényeket. Ugyanannyi dolog fog elférni rajtuk, de nem nyomják össze a szobákat látványra. A függönyei is érjenek földig, épp ugyanezen az elven, hiszen azok is nyújtanak a szobán.

  • Sokkal több fényt a kicsi helyiségeknek

Minél sötétebb egy szoba, annál kisebbnek és barátságtalanabbnak tűnik. Nem túl jó választás egyetlen csillár, a kis lakásokban a legjobb, ha mennyezeti lámpák egész sorát szerelteti fel, esetleg led-csíkokat, spotokat és még állólámpákat is elhelyez. A fényesebb lakás hangulatosabb lakás.

  • A függöny színe ronthat a legtöbbet

Ha a függöny más színű, mint a fal, az optikailag sokat elvesz a térből. Ha egyezik a függöny színe a fallal, homogén, tiszta és tágasabb, ha elüt a szín, akkor viszont félbevágott és rendezetlen lesz az összhatás.

  • Vaskos bútorok, nincs könnyedség

Ha egy kicsi szobába vastag, tömör bútorokat pakol, például egy vaskos állólámpát vagy egy nehéz, fa dohányzóasztalt, akkor tömöttnek tűnik majd. Ha viszont inkább légies, könnyed anyagokkal (pl. üveg) rendezi be, sokkal tágasabb és elegánsabb lesz.

  • Láb nélküli bútorok

A vékony, magasabb lábak minden bútornak olyan hatást adnak, mint az embereknek a magas sarkú cipő, azaz felfelé megnyújtják és kecsesebbé teszik az alakját. Ráadásul mivel látszik alatta a padló, optikailag nagyobb lesz tőle a tér is.

Belevágna egy nagyobb otthonfelújításba, de kérdései vannak a kivitelezést illetően? Kérdezze szakértő kollégáinkat >>

Ha pedig igénybe szeretné venni az otthonfelújítás támogatást, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá, kattintson ide az online segítségért: https://www.mapei.com/hu/hu/otthonfelujitas-tamogatas

A joy.hu cikke nyomán, képek is onnan

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr6316661890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2021.12.09. 08:48:09

Egy kis lakást valóban nehezebb berendezni úgy, hogy ne tűnjön túlzsúfoltnak. Persze szerintem az egyediség is fontos, na meg az, hogy tényleg tetszenek nekünk a vásárolt bútorok, ne csak divatból vegyük meg. Az se árt, ha kényelmesek, hiszen nem csak dísztárgynak vesszük őket. Arra ott vannak a valódi dísztárgyak. Nekem ennek lakberinfo.hu/otthonok/hazak-lakasok/2015-10-27-36-nm-es-felujitott-belvarosi-lakas-gyori-nagy-hajnal-lakberendezotol/ a lakásnak a berendezése nagyon tetszik, de szőnyegből mást választanék.
süti beállítások módosítása