Támad a penész az otthonodban? Ezeket a természetes és környezetbarát megoldásokat vesd be ellene!
2022. április 07. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Támad a penész az otthonodban? Ezeket a természetes és környezetbarát megoldásokat vesd be ellene!

Már egyetlen teregetéssel a penész kedvére tehetünk, hiszen a lakásban szárított ruhák akár 30%-kal is megnövelhetik a levegő páratartalmát. Hogy ha megjelenik a penész a lakásban, érdemes pár természetes anyagot kipróbálni ellene. Azt pedig jó megjegyezni, hol kezdett el penészedni a fal, mert a következő lakásfelújításnál egy-két remek megoldással örökre kizárhatjuk a penészt az otthonunkból!

Hol számíthatunk a penészre?

Nemcsak a párás helyiségekben (fürdő, konyha): hűvös időben az egyébként száraz falakon is kialakulhat penészfolt, mivel a hideg felületen lecsapódik a pára, és benedvesedik a vakolat. 

Veszélyeztetve vannak azok a sarkok is, ahol hőhíd van, valamint azok a helyek, amelyeket a normális levegőkeringés nem tud elérni, ezért nem melegszenek fel kellőképpen: például függönyök, burkolatok és a külső fal előtti bútorok mögött, az ablakok bélésfalainál és áthidalásainál.

mould-stains-on-the-ceiling.jpg

Próbáld ki ezeket a természetes megoldásokat a penész ellen

1. Ecet

A 20%-os ecet a gombák és a baktériumok több mint 80%-át elpusztítja. Érdemes szórófejes pumpát használni és alaposan átitatni az érintett részt. Hagyjuk pár óráig hatni, majd egy kefével (a sarkokban akár fogkefével) dörzsöljük le a foltokat! A legtöbb felületen alkalmazhatjuk, de a természetes fának nem tesz jót, és arra ügyeljünk, hogy az ecet megöli ugyan a gombát, de a foltokat nem tünteti el, tehát a falfelületet át kell festeni előbb-utóbb. 

Ha eljön a festés ideje, érdemes penészgátló termékkel kezelni a falat. A Silancolor Cleaner Plus vizes bázisú tisztítószer a penészgombák illetve algák által károsított felületek tisztítására szolgál, mielőtt a Silancolor Pittura Plus festékkel megtörténik a festés.  

 

Teafaolaj

A természet leghatékonyabb fertőtlenítőszerét, a teafaolajat is hadra foghatjuk, bár magasabb ára miatt nagy foltok ellen nem biztos, hogy a legjobb választás. 2 dl vízhez 1 teáskanálnyi olajat használjunk, majd jól rázzuk fel. Legegyszerűbb pumpás adagolóval felvinni a felületre. Várjunk 1–2 órát, majd súroljuk le. Megelőzésként talán az a legjobb, ha ismerjük a problémás területeket, például a fürdőszobai fugát és sarkokat. Hígítatlanul csöppentsünk hetente pár cseppet ezekre a felületekre, és fogkefével dörzsöljük át. Ezzel ellehetetlenítjük a penész életterét.

Ha pedig eljön a fürdőszobai felújítás ideje, érdemes bevetni a penészálló fugázó anyagot! Az Ultracolor Plus egy nagy teljesítményű, gyorsan kötő és száradó cementkötésű habarcs, akár 20 mm széles hézagok fugázására. A fugázók új színválasztéka minden csempézett felület szépségét kiemeli, és egy csipetnyi eredetiséget ad minden környezethez. Úgy tervezték, hogy tartós, higiénikus és egészséges legyen, ezért könnyen tisztítható. 

 

service.jpg

Grapefruitmag- és citrommag-kivonat

Maradva az illóolajoknál, a citrusok magjából sajtolt kivonat a polifenoloknak és a naringinnek köszönhetően szintén remek baktérium- és gombaölő, az illata azonban nem olyan intenzív, mint a teafaolajé. Adagolni és használni is ugyanúgy érdemes, mint a teafaolajat.

cleaning-of-room-wall-from-mold-with-brush.jpg

 

Szódabikarbóna

Az egyik legnagyszerűbb szer, amelyet a ház körül bevethetünk, a szódabikarbóna. Biztonságos, nem veszélyes, mégis hatékonyan tünteti el a penészt és a kellemetlen szagokat. 

Fele-fele arányban keverjük össze vízzel, amíg nem kapunk egy masszaszerű anyagot. Miután a masszát rákentük a problémás felületre, használjunk egy kisebb kefét, hogy lekaparjuk a penészes foltokat. Ezt követően két evőkanál szódabikarbónát vegyítsünk két csésze vízzel, töltsük szórófejes flakonba, jól rázzuk össze, majd spricceljük le a frissen megtisztított felületet! Hagyjuk megszáradni, így egyfajta védőréteget képez a jövőbeni penészedés ellen.

Ha további kérdéseid vannak a Mapei megoldásaival kapcsolatban, keresd bátran szaktanácsadóinkat a honlapunkon.

(Forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr3117777118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása