6 gyakori hiba a konyha berendezésében: így előzd meg, vagy javítsd
2023. május 04. írta: Minden, ami lakásfelújítás

6 gyakori hiba a konyha berendezésében: így előzd meg, vagy javítsd

Az egyik legnehezebben átalakítható helyiség a konyha, például a konyhabútort ritkán cseréljük le… Az alábbi tippekkel elkerülhetők a ballépések, vagy orvosolhatók a gyakran elkövetett hibák.

#1 A funkció figyelmen kívül hagyása

A konyhában bizonyos műveleteket egymás után végzünk el: főzés közben például igencsak zavaró lehet, ha a pulttól a szemetes messze esik. A konyha berendezésekor gondoljuk végig, mit milyen sorrendben csinálunk és ennek megfelelő sorrendben helyezzük el a bútorokat, tárgyakat. Funkcionálisan legfontosabb elemek: a mosogató, a főzőlap és a hűtő hármasa.

#2 A színek

A fehérrel és különböző árnyalataival nem lehet mellényúlni! Más, élénk színek azonban kevésbé szerencsés választásnak bizonyulnak a konyhában – főleg, ha sokféle színkombináció keveredik.

Persze nem csak a monokróm megoldás a jó döntés. Lehet játszani az egymást jól kiegészítő, főleg pasztell árnyalatokkal, ám ritkán szerencsés, ha a nagyobb bútorok kapják a legélénkebb színt. Jó kiindulási alap a világos konyhabútor, amihez bátran próbálgathatjuk a különböző színes kiegészítőinket.

Ha a hiba már megtörtént, akkor sincs baj: amennyiben unjuk a választott színt a konyhaszekrényen, fessük le kifejezetten erre a célra kapható festékkel, vagy takarjuk be bútormatricával – e műveletekhez érdemes lehet szakember segítségét kérni.

konyha-berendezes1.jpg

#3 A burkolat

A felső és az alsó konyhabútorok közötti részt a legtöbb konyhában csempe fedi. Könnyen előfordulhat, hogy a választott minta erősen elüt a konyha stílusától, ezért vásárlás előtt alaposan gondoljuk meg, valóban jó választás-e. 

A megoldás? Ahogyan a nagyobb bútorok esetében, itt is azt javasoljuk, kapjanak inkább semleges árnyalatot a falak, ha felfrissítenénk a konyhánkat, tegyük azt a kiegészítők évszakonkénti cseréjével. Amennyiben ragaszkodunk az erős, mintás csempéhez, úgy az csak egy keskenyebb sávba kerüljön, és ne a teljes falfelületre.

konyha-berendezes6.jpg

#4 A világítás

A konyhában sem elegendőek csupán a funkcionális fényforrások. Sok időt töltünk itt, gondoskodjunk a megfelelő hangulatról! Ehhez hozzájárulhat a például a konyhasziget felett hosszan lelógatott lámpasor, a többágú csillár, vagy a falikaros lámpák.

konyha-berendezes2.jpg

#5 A polcok

Első pillantásra tágasnak és esztétikusnak tűnhetnek a nyitott polcok, de így könnyebben megtapad a por és a zsír az edényeken, poharakon, tányérokon. Sok esetben tehát szerencsésebb, ha rácsukhatjuk az ajtót a tárgyainkra. 

Rendezettebb hatást kelt a konyha, ahol az éppen használt tárgyak vannak csak szem előtt. Áthidaló megoldás a vitrin, ami elrejt, de mutat is.

konyha-berendezes5.jpg

#6 Az alacsony konyhaszekrények

Ha lehet, a plafonig építsük be a felső konyhaszekrényt. Az alacsonyra tervezett szekrényektől a belmagasság is alacsonyabbnak tűnik, ráadásul a szekrény tetején könnyen megül a por és a zsír.

konyha-berendezes3.jpg

Kedvet kaptál a felújításhoz? Ha elsőre végleges megoldásokat keresel, fordulj kérdéseiddel a szaktanácsadóinkhoz a honlapunkon. 

 

Szaktanácsot kérek

 

(Forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr1718100654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása