Hogyan lehet eligazodni a hidegburkolatok között?
2023. május 24. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Hogyan lehet eligazodni a hidegburkolatok között?

A hidegburkolatok esetében a bőség zavarával szembesülhetünk. Anyag, méret és szín tekintetében óriási a választék, ami nem mindig könnyíti meg az építkezők és a lakásfelújítók dolgát.

És ezeken kívül még több más tulajdonságot is figyelembe kell venni a választáskor! 

Először azt érdemes tisztázni, hogy mi tartozik pontosan a hidegburkolatok családjába. Ezzel a szóval azokat az anyagokat jelöljük, amelyek kőzetekből és azok keverékéből kerülnek előállításra. A hidegburkolatok fajtái az alábbiak:

  • csempe,
  • járólap,
  • üvegcsempe,
  • természetes kövek,
  • gránit,
  • márvány,
  • mészkő,
  • téglaburkolat.

A lakásban általában az előszoba, a konyha, a fürdőszoba, wc, esetleg a nappali kaphat hidegburkolatot, kültéren a terasz, az erkély, a kerítés, a kerti utak, a medence, valamint a ház külső fala.

hidegburkolas1.jpg

Kopásállóság

A hidegburkolatok szempontjából lényeges a kopásállóság, a fagyállóság, valamint a csúszásmentesség. Nézzük először a kopásállóságot.

Érdekesség, hogy az élénk színű lapok kopásállósága általában gyengébb. Ez azzal magyarázható, hogy mesterséges színezőanyagokat tartalmaznak, melyek a természetben előforduló színezőanyagokhoz képest kevésbé tartósak felületként.

A kopásállóság az „MSZ EN ISO 10545-7:2000. Mázas burkolólapok felületi kopással szembeni ellenálló képességének meghatározása” című szabvány alapján definiálható. A burkolatok a következő osztályokban sorolhatók:

  • PEI I: a kopásállósága járófelülethez nem megfelelő, csak falburkolat.
  • PEI II: lakások, családi házak kopásnak kevéssé kitett belső helyiségeiben (pl.: lakó-, háló-, fürdőszobák) kerülhetnek lefektetésre.
  • PEI III: közepesen igénybe vett helyek burkolására, ahol normál talpú cipőben járunk. Lakások szinte minden helyiségébe megfelelő lehet, az előszoba és a konyha kivételével.
  • PEI IV: erősen igénybe vett, gyakran látogatott helyiségek burkolására. A helyiségekben az igénybevétel az átlagosnál nagyobb, a burkolatot karcoló, szennyező anyagok is érhetik. Családi ház bármely helyiségébe megfelelőek lehetnek ezek a lapok.
  • PEI V: nagy forgalmú, az átlagnál erősebben igénybe vett helyiségek burkolására alkalmas burkolólapok tartoznak ide. Alkalmazható éttermekben, üzletekben, szállodákban is.  

hidegburkolas2.jpg

Fagyállóság

A járólap fagyállósága a hordozó vízfelvételének mértékét jelenti, több tényezőtől függ. Figyelembe veszik például az alapanyag összetételét, az égetést, valamint a préselést. 

A fagyálló lapok vízfelvétele alacsony, kevesebb, mint 0,5 tömegszázalék. Ahhoz, hogy az adott burkolatról elmondható legyen, hogy fagyálló, az is szükséges, hogy alakváltozásra képes ragasztóval rögzítsék, a fugázóanyag pedig fagyálló legyen. Elengedhetetlen a megfelelő minőségű vízszigetelés is.

hidegburkolas3.jpg

Csúszásmentesség

A csúszásmentesség megállapításánál száraz cipőtalpra vonatkozóan határoztak meg egy R9-től R12-ig terjedő skálát. 

  • R9: általános felhasználásra javasolt, sima felület
  • R10: csúszásmentes felület – pl. fürdőszobába, raktárba, garázsba
  • R11: fokozottan csúszásmentes – pl. mosodába, hűtőkamrába
  • R12: maximális csúszásmentesség – pl. húsfeldolgozóba, ipari konyhába

A csúszásmentességet vizes kövön, mezítláb is megadják, ebben az esetben betűvel – A, B, C – jelölik. Fürdőszobába és konyhába legalább „A” csúszásmentességi osztályú lapot érdemes választani. Minél inkább csúszásgátló egy lap felülete, annál nehézkesebb a takarítása.

Érdemes a hidegburkolatokat leginkább aszerint kiválasztani, hogy melyik helyiségbe szánjuk őket, illetve milyen mértékű lesz majd várhatóan a lapok mindennapos igénybevétele.

Ha már kiválasztottad, hogy milyen hidegburkolatot szeretnél az otthonodban látni, de nem tudod, hogy  milyen építési segédanyagokra lesz szükség a felújításkor, akkor fordulj szaktanácsadóinkhoz a honlapunkon. 

 

Szaktanácsot kérek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr5618100712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása