Mennyi időt szánjon a felújításra, építkezésre?
2016. március 16. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Mennyi időt szánjon a felújításra, építkezésre?

5_4.jpgEltervezte, hogy felújít, hogy egy új otthont épít? Akkor már csak azt kell eldönteni, mikor fejezi be a munkákat. Azonban jó, ha tudjuk, hogy nem minden idő egyenlő.

Ha például egy vízvezeték elreped a lakásában, és a megszerelése 24 órába telik, akkor valószínűleg nem napi 1 órát szánna rá 24 napon át, hanem egész nap ezen dolgozna.

De létezik egy másik idő is.

Ha virágot szeretnénk nevelni a kertben, akkor 24 óra nem lenne elég, hogy az elültetett palántából virág legyen. Azonban, ha 24 napon át minden egyes nap szánunk rá egy kis időt, akkor a hónap végére lesz egy virágunk.

 Az építkezések során sokan az első utat választják. Úgy tekintenek az építkezésre, lakásfelújításra, mint egy sürgősen elhárítandó problémára. Ahelyett, hogy egy felnevelni való virágot látnának benne.

Pedig sokkal nehezebb gyorsan meggazdagodni, mint lassan.

Sokkal nehezebb egy nap alatt nagyot alkotni, mint egy hónap alatt.

Ha túl sok mindent sűrítünk egy napba, akkor az idő ellenünk kezd dolgozni. Azonban, ha a feladatokat egyenletesen elosztja, akkor az idő máris Önnek dolgozik. Ehhez pedig már csak egy jó tervre van szükségünk…

Papír, toll, egy szabad óra, ötletek, és máris lesz egy tervünk

Egy jó terv az építkezés, felújítás előtt képes elérni, hogy minden apró részletre figyeljünk. Ezért írjuk össze, hogy mit is szeretnénk pontosan.

Ne azt írjuk, hogy új fürdőszobát akarunk, hanem azt, hogy egy fürdőszobát, ahol kényelmesen elfér az egész család, és esténként relaxálni lehet a kádban. Ha utóbbit írja, akkor tudni fogja, hogy egy nagyobb kádra lesz szükség és kevesebb polcra, illetve arra, hogy a mosógép a pincébe vagy a konyhába kerüljön.

Ha megvan a terv, akkor építse fel a lépéseket, amellyel eljuthat a célig. Ha ezt pontokba szedi, akkor nem kell a következő lépésen aggódnia. És ezzel el is jutottunk egy újabb fontos szabályhoz:

Szedje pontokba a célhoz vezető utat

Nincs annál felemelőbb érzés, mikor van egy 7 pontos tervünk, és sorra húzhatjuk ki az elvégzett munkákat.

A pontokhoz írjuk le a munkát, azt, hogy ki végzi, azt, hogy mennyibe kerül, azt, hogy mikor kezdődik a munka, és hogy mikor lesz vége: Csempézés – Szakember – Anyag és munkaköltség: 45.000 Ft – Kezdés: 04.21, Befejezés: 04.23.

Látja a munka elejét, látja a munka végét, látja a költségeket. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy nincs rohanás, nincs számolgatás, nincs idegeskedés.

Ne csak időt, hanem költséget is tervezzünk

6_2.jpgAki látta Tom Hanks-szel a Pénznyelő című filmet, az pontosan tudja, hogy az építkezés, a lakásfelújítás könnyen viszi a pénzt. Éppen ezért a tervezés során mindenre figyeljünk oda: a megfelelő anyag és a szakember kiválasztására is. Ha pénzt akarunk spórolni, akkor ennek a legegyszerűbb módja, ha mindig a legolcsóbb anyagot, a legolcsóbb szakembert választjuk. Csakhogy ilyenkor könnyen úgy járhatunk, mint Tom Hanksék a filmben. Leesik a csempe, feljön a padló, nyikorog az ajtó. Ezért az anyag- és szakemberválasztásnál is legyünk körültekintőek. Az olcsóbb ugyanis a legtöbbször sokkal drágább.

Egy időre befejezett, költségeit kordában tartott építkezés, felújítás kulcsa tehát a tervezés. Kár lenne kihagyni azt a pár órát, amit rászánunk.

képek forrása: www.telegraph.co.uk, mozicsillag.cc

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr998486616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása