Ingyenes és korlátlan energia? Így lesz környezetbarát és energiatudatos az otthona
2016. december 02. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Ingyenes és korlátlan energia? Így lesz környezetbarát és energiatudatos az otthona

Egyre többet hallani az alternatív energiaforrásokról, amelyek nemcsak környezetbarát módon állítanak elő energiát, de a pénztárcákat is kímélik. A jó hír, hogy egyre inkább elérhetők lesznek ezek a megoldások: a napelemek, a napkollektorok vagy éppen a hőszivattyúk egyre elterjedtebbek.

Ha Ön is gondolkodott már azon, hogy lecseréli a hagyományos és költséges technológiát, érdemes az alapvető információkkal tisztában lenni, mielőtt belevág. Most összeszedtük az 5 legfontosabb tudnivalót kérdés-felelet formájában, hogy Önnek már ne kelljen utánajárnia ezeknek. 

  1. kérdés: Miért érdemes a központosított, erőművek által előállított energiáról átváltani helyi energiatermelésre?

Válasz: Elsősorban a szállításból és az átalakításból származó költségek és veszteségek megszűnése miatt, de az sem elhanyagolható szempont, hogy a hatékonyság növekszik, miközben a környezetterhelés csökken, a fogyasztó nincs kiszolgáltatva az energiaszolgáltatóknak, és hosszú távon mindenképpen pénztárcabarát a helyi megoldás. 

  1. kérdés: Mi a különbség napelem és napkollektor között?

Válasz: A legfontosabb és legkönnyebben megjegyezhető különbség az, hogy a napelem segítségével a napsugárzás villamosenergiává alakítható, a napkollektorral pedig nyerhető a napsugárzásból. 

  1. kérdés: Bármilyen tetőre felszerelhető napelem?

Válasz: Egy átlagos állapotú tető esetében nincs statikusi véleményre szükség. Ha a tető állapota nem megfelelő, azt a szerelő úgyis jelzi a felméréskor.  Általában egy hónappal a megrendelés után már élvezheti a család a napelemes rendszer nyújtotta előnyöket.

9ed9aabbad7b823f16a5addf6e4c1928.jpg

Kép forrása: http://hvosty.ru/wp-content/uploads/2016/03/9ed9aabbad7b823f16a5addf6e4c1928.jpg

  1. kérdés: Mi az a hőszivattyú, milyen fajtái vannak?

Válasz: A hőszivattyú takarékos és biztonságos berendezés, amely tud fűteni és hűteni is. A hőszivattyúknak több típusa létezik, attól függően, honnan nyerik a hőt: talajból, vízből vagy levegőből. A berendezés az energiát mindhárom esetben jellemző módon a fűtési rendszer vizének adja át. Az energia származási helyétől függ, milyen fajta: levegő-víz, geotermikus víz-víz, talajkollektoros, talajszondás. 

  1. kérdés: Mi az a COP-szám a hőszivattyúk jelölésében?

Válasz: A legfontosabb adat, amellyel találkozunk egy hőszivattyú esetén: a COP-, azaz a Coefficent of Performance érték. Ez az érték jelöli a hőszivattyú által leadott hőmennyiség hatásfokát. Vagyis ez az arányszám azt mutatja meg, hogy a készülék mennyi hőenergiát tud termelni 1 kWh felhasznált villamosenergiával. A COP olyan érték, amely leginkább a hőigénytől és a forrás (levegő vagy víz) hőmérsékletétől függ.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr5711971658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása