Ha kicsi a szoba, így rendezd be, és tágasabbnak tűnik
2022. szeptember 05. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Ha kicsi a szoba, így rendezd be, és tágasabbnak tűnik

Az apróbb alapterületű helyiségek berendezése, dekorálása igen trükkös. De van 4 egyszerű tipp, hogyan lehet elérni, hogy akár egy félszoba is tágasabbnak, hívogatóbbnak tűnjön.

1. Csakis egy színben!

Alapszabály, hogy a falakat egységes színűre fessük. Ha mindenképpen kísérleteznénk a színekkel, akkor is hasonló árnyalatok közül válasszunk, fehér mellé bézs még jöhet, de királykék például már nem.

Ha tapétát szeretnénk a szobába, jó tudni, hogy a nagy minták egyáltalán nem érvényesülnek kis terekben, az apró minták pedig nem igazán segítenek a térérzet növelésében, tehát inkább az egyszínű megoldások között keressünk nekünk tetszőt.

A kisebb szobák falát általában világos színűre festik. Gyerekszoba esetében ez tényleg jó választás, de ha hálószobáról vagy vendégszobáról van szó, akár sötétebb árnyalatokkal is próbálkozhatunk. Nyugodtan választhatunk például kéket, szürkét, de jó döntés, ha a zöld egyik mélyebb árnyalatát próbáljuk ki.

shutterstock_787241344-e1654605275554.jpg

2. Trükkök és tükrök

Másik alapszabály, hogy a tükrök és a tükröződő felületek növelik a térhatást. Ha élénkebbé, tágasabbá akarjuk varázsolni a teret, akkor a szoba berendezésében jelenjenek meg a fényes textúrák. 

A legegyszerűbb, ha már maga a falfesték vagy a bútorfront sem matt, hanem legalább selyemfényű. Ha pedig igazán érdekes összhatást szeretnénk elérni, amely növeli a térérzetet, akkor válasszunk metálfényű festéket. 

shutterstock_733921513-e1654604335489.jpg

3. Kompromisszumos megoldások

A kis hálószoba legnagyobb kihívása az ágy elhelyezése. Az sohasem komfortos, ha az ágyat a falnak toljuk, vagy csak néhány centimétert hagyunk mellette a közlekedésre. Ezt a problémát a szűk, téglalap alakú szobában egy kisebb ággyal orvosolhatjuk, vagy kinyitható kanapéval. 

Ha elfér, legalább egy éjjeliszekrényt és egy karosszéket helyezzünk el a helyiségben. Ha ez nem lehetséges, akkor lebegő polcok felszerelésével vihetünk be néhány tárgyat a szobába.

shutterstock_1458577289-e1654604786271.jpg

4. Harmonizáló részletek

Kisebb szobákban nagyon fontos, hogy a kiegészítők ne legyenek kontrasztosak a falszínnel, illetve a bútorokkal: ha sötét a fal, keressünk hozzá ugyanolyan árnyalatú sötétítőfüggönyt. 

A képek viszont ne legyen miniatűrök. Nagyméretű képet is helyezhetünk a falra, ezzel azt a benyomást keltjük, mintha egy nagyobb falat látnánk, hiszen a szemünk nem feltétlenül magára a falra fókuszál.

shutterstock_567478081-e1654604039185.jpg

Ha szeretnéd felújítani az otthon helyiségeit, mérettől függetlenül, viszont van pár szakmai kérdésed, keresd szaktanácsadóinkat a honlapunkon.

(Forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr9017891295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása