Kényes vagy hálás? Ezekre kell figyelni a csempe kiválasztásakor
2023. április 03. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Kényes vagy hálás? Ezekre kell figyelni a csempe kiválasztásakor

A csempe, burkolat kiválasztásakor nemcsak azt érdemes nézni, hogy miképpen fog mutatni az otthonunkba, illik-e majd az összképhez: a praktikus tulajdonságaira is gondolnunk kell.

Vajon minden vízcsepp, folt meglátszik-e majd rajta, vagy könnyen tisztítható burkolatot választottunk? Most mutatunk pár jó tanácsot.

Az egyik legfontosabb kérdés: fényes vagy matt legyen csempe? 

Melyik a megfelelő választás? A fényes lapokat könnyebb tisztán lehet tartani, pontosabban a fényes felületük miatt látjuk tisztábbnak, ragyogóbbnak, mint a matt lapokat.  A fényes burkolatok nagy előnye még, hogy optikailag tágasabbnak mutatják a helyiséget.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy inkább csak a falakra válasszunk fényes burkolatot. A padlón könnyedén elcsúszhatunk, ha fényes, síkos a járólap felülete. Nem véletlen, hogy a népszerű járólapok inkább matt verzióban érhetők el, sőt enyhén barázdált, kissé recés felülettel is kaphatók.

modern-bathroom-interior-with-decorative-elements.jpg

Felújítási tipp: a kettő kombinációja

Mutatós megoldás, ha a fényes, illetve ugyanabból a színből a matt lapokat kombináljuk egymással a helyiségben. A falakra kerüljön a fényes, a padlóra a matt változat. Tisztítás szempontjából a sötét, matt felületek bizonyulnak a legkényesebbnek.

Létezik olyan gyártási eljárás, amelynek során a csempék felülete titán-dioxid bevonatot kap. Ez a bevonat csökkenti a víz felületi feszültségét, vagyis a csempe felületén nem lesznek foltot hagyó vízcseppek, mert a bevonat egyfajta vízfilmet alkot a burkolólapokon. Ez az erősen hidrofil réteg pedig alámossa a felületen megtelepedő szennyeződéseket. Másik nagy előnye, hogy a mikrobák, baktériumok sem tudnak könnyedén megtelepedni a felületén.

modern-wall-tiles.jpg

A fuga is fontos szempont

Ha egy ilyen csempéhez olyan fugát választunk, amely vízlepergető és penészesedésálló technológiával készült, akkor biztosíthatjuk, hogy nemcsak könnyebb lesz takarítani, de a penész sem tud megtelepedni a fürdőszobánkban. Ilyen például az Ultracolor Plus fugázó, amelyet úgy terveztek, hogy a felületek könnyen tisztíthatók legyenek.

Ezen kívül még több Mapei terméken is megtalálhatók a Penészedésálló (BioBlock® technológia), Vízlepergető és könnyen tisztítható (DropEffect® technológia) jelzések, ezeket nyugodt szívvel ajánlják a szakemberek a fürdőszobákba.

Ha felújítást tervezel vagy építkezésbe fognál, kérj tőlünk szaktanácsot a honlapunkon. 

 

Szaktanácsot kérek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr6018068532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása