Így alakítsd át színekkel az otthonod: a színpszichológia rejtelmei
2023. április 20. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Így alakítsd át színekkel az otthonod: a színpszichológia rejtelmei

A színek szerepet játszanak az életünk, és így a lakásunk hangulatának megteremtésében is. Ezért fontos mit választunk az otthonunkban, ahol akár évekig is ugyanazt a színt nézhetjük például a falon.

A szakemberek segítségével most bepillantást nyerhetünk a színek pszichológiájába.

A színpszichológia bonyolult téma, de van néhány alapelv, amely segít minket a megfelelő irányba terelni. Ezek az irányelvek segítenek, ha meghitt hangulatot szeretnénk megteremteni, vagy ha az a cél, hogy otthonunk egyik helyisége egy adott érzelmi reakciót váltson ki. 

Hogy megmutassuk, miként működik ez a gyakorlatban, bemutatunk néhány konkrét példát a friss zöldekből, kellemes kékekből és a megnyugtató lágy árnyalatokból. Valamint tippeket adunk arra is, hogy a színek hangulatjavító tulajdonságait miként használjuk ki leginkább.

Zöld színek

A zöld a természet elsődleges színe, a megújulást és a növekedést szimbolizálja. A pozitivitásnak és a nyugalomnak a kombinációját tökéletesen magába foglalja ez a szín. Csodálatos választás egy előszobába vagy nappaliba, ahol barátságos hangulatot szeretnénk kialakítani. 

Emellett a zöld képes egy teret – és így a benne élő embereket is – megnyugtatni. Csodákat művel minden olyan térben, amelyet jellemzően este használunk, ahol egy hosszú nap után megpihenünk.

suffield_green_farrowandball_naturalii.jpg

Kék színek

A kék szín intenzitásától és mélységétől függően különböző hangulatokat teremthet. A halványabb árnyalatok nyugalmat és csendet közvetítenek, míg a mélyebb árnyalatok komolyságot és intelligenciát sugallnak. 

Otthonunk dolgozószobájában (vagy bármely más térben, amely irodaként is funkcionál) próbáljunk ki egy sötétebb árnyalatot. A pihenésre és játékra kialakított terekbe érdemes egy világosabb kéket választanunk.

berrington_blue_farrowandball_naturalii.jpg

Neutrális színek

A fehér a tisztaságot, az ártatlanságot és az új kezdetet jelképezi, de a tiszta fehér olykor kissé hűvösnek is tűnhet. Egy meleg vöröses alaptónusú törtfehér sokkal nyugtatóbbnak hat, miközben elég sokoldalú ahhoz, hogy a ház bármely (vagy akár az összes) helyiségében használhassuk. 

Ha egy neutrális szín nyugodt hatását szeretnénk kihasználni, de csábítanak a kicsit erősebb, karakteres árnyalatok, próbáljuk ki a halvány rózsaszínt, sok sárga alaptónussal, ami igazán megnyugtató érzést kelt. Tökéletes bármely helyiségbe, amelyet kellemesen hívogatóvá szeretnénk varázsolni.

walls-potted-shrimp-woodwork-blanc-de-chine.jpg

Bármilyen hangulatot is szeretnénk a színek segítségével az otthonunkba varázsolni, a Mapei festékkínálatában biztosan megtaláljuk a kiválasztott árnyalatot. 

Ha megjött a kedved a felújításhoz, de a kivitelezéssel kapcsolatban van még kérdésed, keresd bátran szaktanácsadóinkat a honlapunkon

 

Szaktanácsot kérek

 

(Forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr3918068652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása