Okos ötletek kis lakáshoz: helyspórolás, térnövelés mesterfokon
2023. május 11. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Okos ötletek kis lakáshoz: helyspórolás, térnövelés mesterfokon

Egy kis lakásból is ki lehet hozni a maximumot úgy, hogy az alapterülete ellenére kényelmes és praktikus otthonunk lehessen. Jöjjenek az okos ötletek, amelyekkel javíthatjuk a térérzetet, és mindennek lesz helye.

Ha megfontoltan választjuk ki a bútorokat és a kiegészítőket, illetve ha ügyelünk az elhelyezésükre, a csekély alapterület ellenére egy garzonban is kellemes otthont teremthetünk.

Először is készítsük el a lehető legtökéletesebb berendezési tervet. Kicsi lakásoknál az a kiindulópont, hogy a lehető legnagyobb összefüggő teret hozzuk létre, falakkal tagolt apró szobák helyett. Bármelyik helyiségről legyen szó, a gyártók számtalan helytakarékos termékkel segítik a munkánkat. Következzen most egy rövid áttekintés, hogy miként spórolhatunk a centiméterekkel.

Konyha: minél több munkafelület és tároló

Ebben a helyiségben a gépek foglalják a legtöbb helyet. Célszerű pult alá épített hűtőt választani, hiszen így fölötte 60 cm széles munkalapot nyerünk, sőt egy megfelelő szigetelőréteg közbeiktatásával akár a sütőt is fölé tehetjük.

Érdemes a kombinált készülékek között keresgélni. Egy mikrófunkcióval ellátott sütővel vagy egy osztott sütő-mosogatógéppel is sok helyet takaríthatunk meg. Több munkafelület marad a pulton, ha nem csepptálcás a mosogatónk, hanem a fölötte lévő szekrénybe kerül csepegtető vasalat. 

Aki nem főz gyakran, annak a négyes főzőlap helyett tökéletesen elég egy kettes dominólap. Egyenes bútorban gondolkodjunk, és minden alsó tárolóba helyezzünk fiókokat, még a lábazatba is. Felső szekrénysorról, de legalább egy falon végig futó polcról mindenképpen gondoskodjunk, hiszen a poharak, tányérok csak így fognak elférni.

Kis terekben az étkezés jellemzően a konyhapult folytatásaként kialakított félszigetnél zajlik, amelyhez a 90 cm-es magasság miatt félbárszékeket társítanak.

konyha-kicsi.jpg

Fürdőszoba: helyspórolás zuhanykabinnal

Kis lakáshoz a tulajdonosok szinte mindig a tusolót szeretnének a fürdőbe, 80 × 80, illetve 90 × 90 cm-es méretű, általában ötszögletű – az egyik sarkán lecsapott-, vagy negyedköríves, helytakarékos kabinokat szereltetnek be.

Mosdók közül a kisebb, sarokba helyezhető vagy a 40 cm mély, egyenes változatok a legpraktikusabbak. Fölé ne tegyünk tükrös szekrényt, mert nem lehetne kényelmesen használni. 

Akár külön helyiségben, akár a fürdőben van a WC, olyan szanitert válasszunk, amely nem lóg be zavaróan a térbe. Monoblokkos WC esetében az ideális méret 66-68 cm, a fali változaté 52-54 cm. A hagyományos tartályt helyezzük minél magasabbra, a süllyesztett modellek közül a slim, azaz extra vékony öblítőtartály a legjobb megoldás. 

Érdemesebb 45 cm mélységű mosógépet vásárolni – ne feledjük, hogy a tényleges szélességhez a gép mögött futó csövek helyigényét is hozzá kell számolni. Az elöltöltős készülékek fölé gyártathatunk praktikus tárolót. Ha kicsit több hely, befér egy szárítófunkcióval kombinált mosógép, ami nagy segítség, hiszen a kis lakásokban különösen nehézkes a teregetés. Nagy belmagasságú ingatlanban a fregolit érdemes a mennyezetre szereltetni.

furdoszoba-zuhanyabin.jpg

Nappali: több funkció kerülhet a térbe

Mivel a garzonokban a funkciók egy térbe kerülnek, fontos szerepet játszanak a térelválasztók. Egyszerű megoldás egy mobil paraván, de könyvespolcrendszer vagy függöny is szeparálhatja a háló és a nappali zónáját. Napjainkban divatos a légiesen vékony, zártszelvényből épített térelválasztó fal. A fémváz többnyire matt fekete, a kazettákban üvegtáblák sorakoznak.

Extra tipp: ha a térben álló, egyedileg gyártatott polcrendszerben speciális tévéállványt alakít ki az asztalos, igény szerint a nappali vagy a háló felé fordíthatjuk a képernyőt.

Az ablakbeugróban kialakíthatunk egy hangulatos ücsörgőt, alatta még mély fiókok is elférnek. A strangok, kémények és pillérek körüli falfülkéket szintén beépíthetjük, és mélységtől függően szekrényként vagy könyvespolcként használhatjuk őket. Átalakítható bútorokkal is helyet spórolunk.

nappali_1.jpg

Titkos tárolók egy kis lakásban

A készen kapható monstrumok nagyon szűkítik a teret, jobban járunk a méretre készített beépített bútorokkal. Akár nyíló, akár tolóajtók zárják a szekrényt, simuljon bele a falba, a padlótól a mennyezetig, saroktól sarokig tartson.

Észrevétlenebb, ha színével vagy tapétázott felületével a falhoz igazodik. Szükség van 60 cm mélységű szekrényre az akasztós ruhák, illetve az olyan kevéssé esztétikus tárgyak számára, mint a porszívó, a fregoli, a felmosóvödör, a létra és a vasalódeszka, de a szekrények többsége 40 cm mély legyen. 

Viszonylag nagy tárolófelületet nyerünk, ha a konyha vagy a fürdőszoba magasságából elveszünk valamennyit e célra. Tervezhetünk egyedi tárolókat a lépcsők alá, sőt maga a galériára vezető lépcső is állhat szekrényekből.

tarolas.jpg

A térelválasztóként funkcionáló könyvespolcrendszer alsó sávjában szintén futhatnak tárolók. Egy ágyneműtartó ugyancsak rejt magában lehetőségeket. Ha franciaágy helyett egyedileg gyártatott, sok fiókot rejtő dobogóágyat választunk, további tárolókkal gyarapodhat a lakás.

Ha kedvet kaptál egy nagyobb felújításhoz, és elsőre végleges megoldásokat keresel, fordulj szaktanácsadóinkhoz a honlapunkon. 

 

Szaktanácsot kérek

 

(Forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr9418100674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása