Íme, néhány praktikus tanács, mielőtt belekezdenél a tervezésbe!
Mi legyen a sorrend?
Lényeges, hogy megfelelő sorrendben rendezzük el a konyhabútor elemeit, amihez mindenekelőtt a munkafolyamatok egymásutániságát szükséges szem előtt tartani.
Az első lépés a bevásárlás és a tárolás. Ezt követi az előkészítés első fázisa, amikor már vizet használunk, és hulladék is keletkezik. A további előkészítés igényli a legnagyobb munkafelület, melynek ideális helye a mosogató és a főzőlap között van. Ebben a szakaszban szintén fontos a víz, és további szemét keletkezik.
Végül jöhet a sütés-főzés, a tálalás és az étkezés. Annak érdekében, hogy a munka során ne tegyünk meg fölösleges lépéseket az egyes területek között, a hűtőszekrényt, a mosogatót és a főzőlapot egy képzeletbeli háromszög csúcsainál vagy egy egyenes vonal mentén ajánlott elhelyezni.
Mivel víz szinte minden munkafázishoz kell, célszerű a mosogatót középre tervezni, az alatta lévő szekrénybe kerüljön az ugyancsak folyton használt szemetes.
Új trendek
A konyhatervezés egyik új iránya különböző magasságokba helyezi az egyes munkafolyamatokat; ilyenkor a legalacsonyabban a főzőlap helyezkedik el – hogy jól bele lehessen látni az edénybe –, ennél 8-10 cm-rel magasabban található a vágófelület, azaz az előkészítőpult, majd legmagasabban a mosogató kap helyet, hogy ne kelljen görnyedni munka közben.
A főzőlap és a sütő a legújabb trendnek megfelelően elválhat egymástól, így már lehajolni sem kell egy finom sütemény elkészítéséhez.
Elrendezési formák
Egysoros konyha
Megoldás lehet 220 cm-nél keskenyebb helység esetén. Egyszemélyes munkavégzést tesz lehetővé, és itt a leghosszabbak az „utak”. Ez a legolcsóbb megoldások egyike. Helyezzük a mosogatót a hűtő és a főzőlap közé. Egy jól kiválasztott hátlappal egyediséget kölcsönözhetünk a konyhának.
Kétsoros konyha
A konyha szélességének minimum 220 cm-esnek kell lennie. Hátránya, hogy munkavégzés közben 180 fokos fordulatokat kell tennünk, ezért az elrendezést célszerű a munkafolyamatok sorrendjéhez igazítani. Mindenképp legyen elég hely az ajtók és a fiókok nyitásához. Rakjuk egy oldalra a hűtőt és a mosogatót, a főzőlapot pedig a másikra.
U alakú konyha
Kis alapterületű konyháknál a legelőnyösebb megoldás. Helykihasználás szempontjából ideális, a munkavégzés kevés helyváltoztatással jár. Itt két sarokelem található, ügyeljünk a célszerű kihasználásukra. Akár két személynek is ideális. A mosogatót érdemes a főzőlap közelébe helyezni.
L alakú konyha
Nagy tér esetén ajánlott. Keveset kell mozogni a munkavégzés folyamán, minden kéznél van. Figyeljünk oda a sarokelem praktikus kialakítására. Tartsuk szem előtt a munkafázisokhoz szükséges optimális háromszöget. A sötétebb sarokrészre mindenképp tervezzünk világítást.
Kedvet kaptál a felújításhoz? Ha a kivitelezéssel kapcsolatosan szakmai kérdéseid vannak, és elsőre végleges megoldásokat keresel, fordulj szaktanácsadóinkhoz a honlapunkon.
(Forrás)