Konyhatervezés tudatosan: a legpraktikusabb elrendezések
2023. május 15. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Konyhatervezés tudatosan: a legpraktikusabb elrendezések

Köztudott, hogy a konyhai munkafázisok a mosogató- főzőlap-hűtő hármas köré csoportosulnak. Ezt a három területet összekötve megkapunk egy képzeletbeli háromszöget, amelyet a lakberendezők „munkaháromszögnek” hívnak.

Íme, néhány praktikus tanács, mielőtt belekezdenél a tervezésbe!

Mi legyen a sorrend?

Lényeges, hogy megfelelő sorrendben rendezzük el a konyhabútor elemeit, amihez mindenekelőtt a munkafolyamatok egymásutániságát szükséges szem előtt tartani. 

Az első lépés a bevásárlás és a tárolás. Ezt követi az előkészítés első fázisa, amikor már vizet használunk, és hulladék is keletkezik. A további előkészítés igényli a legnagyobb munkafelület, melynek ideális helye a mosogató és a főzőlap között van. Ebben a szakaszban szintén fontos a víz, és további szemét keletkezik. 

Végül jöhet a sütés-főzés, a tálalás és az étkezés. Annak érdekében, hogy a munka során ne tegyünk meg fölösleges lépéseket az egyes területek között, a hűtőszekrényt, a mosogatót és a főzőlapot egy képzeletbeli háromszög csúcsainál vagy egy egyenes vonal mentén ajánlott elhelyezni. 

konyha1_1.jpg

Mivel víz szinte minden munkafázishoz kell, célszerű a mosogatót középre tervezni, az alatta lévő szekrénybe kerüljön az ugyancsak folyton használt szemetes.

Új trendek

A konyhatervezés egyik új iránya különböző magasságokba helyezi az egyes munkafolyamatokat; ilyenkor a legalacsonyabban a főzőlap helyezkedik el – hogy jól bele lehessen látni az edénybe –, ennél 8-10 cm-rel magasabban található a vágófelület, azaz az előkészítőpult, majd legmagasabban a mosogató kap helyet, hogy ne kelljen görnyedni munka közben. 

A főzőlap és a sütő a legújabb trendnek megfelelően elválhat egymástól, így már lehajolni sem kell egy finom sütemény elkészítéséhez.

konyha2_1.jpg

Elrendezési formák

 

Egysoros konyha 

Megoldás lehet 220 cm-nél keskenyebb helység esetén. Egyszemélyes munkavégzést tesz lehetővé, és itt a leghosszabbak az „utak”. Ez a legolcsóbb megoldások egyike. Helyezzük a mosogatót a hűtő és a főzőlap közé. Egy jól kiválasztott hátlappal egyediséget kölcsönözhetünk a konyhának. 

Kétsoros konyha 

A konyha szélességének minimum 220 cm-esnek kell lennie. Hátránya, hogy munkavégzés közben 180 fokos fordulatokat kell tennünk, ezért az elrendezést célszerű a munkafolyamatok sorrendjéhez igazítani. Mindenképp legyen elég hely az ajtók és a fiókok nyitásához. Rakjuk egy oldalra a hűtőt és a mosogatót, a főzőlapot pedig a másikra.

U alakú konyha 

Kis alapterületű konyháknál a legelőnyösebb megoldás. Helykihasználás szempontjából ideális, a munkavégzés kevés helyváltoztatással jár. Itt két sarokelem található, ügyeljünk a célszerű kihasználásukra. Akár két személynek is ideális. A mosogatót érdemes a főzőlap közelébe helyezni. 

L alakú konyha 

Nagy tér esetén ajánlott. Keveset kell mozogni a munkavégzés folyamán, minden kéznél van. Figyeljünk oda a sarokelem praktikus kialakítására. Tartsuk szem előtt a munkafázisokhoz szükséges optimális háromszöget. A sötétebb sarokrészre mindenképp tervezzünk világítást.

Kedvet kaptál a felújításhoz? Ha a kivitelezéssel kapcsolatosan szakmai kérdéseid vannak, és elsőre végleges megoldásokat keresel, fordulj szaktanácsadóinkhoz a honlapunkon. 

 

Szaktanácsot kérek

 

(Forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr8218100684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása