Lakásfelújítás? Ne ess bele ebbe az 5 tipikus hibába!
2023. május 22. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Lakásfelújítás? Ne ess bele ebbe az 5 tipikus hibába!

Az emberek többsége a hidegburkolat cseréjével és a falak festésével kezdi a lakásfelújítást, sőt, van, akinél ennyiben ki is merül a folyamat. Érthető is, hiszen egy új burkolat és egy új falszín felöltözteti a lakást.

De hogyan fogj hozzá a felújításhoz? Sok mindent figyelembe kell venni, elsőre talán nem is gondolnád, de már az indulásnál bele lehet esni olyan hibákba, amelyek végzetesek lehetnek a végeredményt illetően.

Nem elegendő a megfelelő hidegburkolat vagy parketta kiválasztása, ahhoz ragasztót is vásárolni kell, és persze az sem mindegy, hogy milyen szakembert sikerül a munka elvégzésére találni.

Íme, az 5 tipikus hiba, amit elkövethetsz a lakásfelújítás során

felujitas1.jpg

#1 Nem megfelelő kivitelező

Manapság nem könnyű jó szakembert találni. Minél több feladat van a felújítás során, annál nehezebb a dolog. Ha több különböző szakemberben gondolkodsz, akkor arra is figyelned kell, hogy körültekintően tervezd meg az egymást követő munkafolyamatokat. 

Érdemesebb jól összeszokott munkásokból álló csapatot választani. Így nem kell neked a fejed törnöd a munkafolyamatok sorrendjét illetően, optimális esetben szerződést is csak egyszer kell kötni. És ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz.

A szakemberajanlo.hu oldalon kizárólag olyan mesteremberek találhatók, akiket a korábbi megrendelőik értékeltek és ajánlanak, vagy a „Mapei által minősített szakember” címre jogosultak.

#2 Munkavégzés szerződés nélkül

Elengedhetetlen, hogy a megrendelt munkákról szerződést köss a kiválasztott szakemberekkel. Ha szerződés van a kezedben, akkor az esetleges hibás kivitelezést megreklamálhatod, de papír nélkül erre esélyed sincs. A szerződésben érdemes szerepeltetni az árat, a határidőt, az anyagokat, illetve hogy azokat ki szerzi be. Kötbérben is érdemes gondolkodni, főleg, ha teljes körű felújításról van szó. 

felujitas2.jpg

#3 Szűkre szabott a pénzügyi tervezés

Lakásfelújítás előtt célszerű előzetes kalkulációt készíteni. Számolni kell azzal is, hogy váratlan kiadások a legtöbb felújítás alkalmával adódnak. Ha szűkös a rendelkezésedre álló keret, akkor érdemes inkább részenként elvégeztetni a felújítást. 

#4 Nem mindenre kiterjedő a tervezés

Sokan vágnak úgy bele a felújításba, hogy azt gondolják, pontosan tisztában van azzal, mit kell felújítani, kicserélni a lakásban. Sajnos korántsem biztos, hogy valóban mindenre gondolunk első körben. Érdemes például ellenőriztetni a régi vízvezetékek, fűtéscsövek állapotát, a villanyvezetékeket. Konkrét méréseket kell végezni, komolyan tervezni, és nem csak a szép falszínt, a divatos hidegburkolatot vagy a látványos hangulatvilágítást kiválasztani. 

#5 Rossz minőségű anyagok

Gyakorlatilag a felhasznált segédanyagok kiválasztásán áll vagy bukik a felújítás sikere. Ha rossz minőségű, olcsó anyagok kerülnek felhasználásra, az hosszú távon biztosan nem kifizetődő, hiszen hamar kiütköznek a minőségi problémák. Érdemes tehát átgondoltan kiválasztani az anyagokat. Hasznos lehet a kivitelező tanácsait is meghallgatni.

A lakásfelújítás tehát a legkevésbé sem egyszerű, azonban alapos tervezéssel, precíz munkaerővel, minőségi anyagokkal nem lesz belőle rémálom. 

Ezeket a hibákat most már elkerülheted, de ha elsőre végleges megoldásokat keresel, fordulj szaktanácsadóinkhoz a honlapunkon. 

 

Szaktanácsot kérek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr3018100700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása