3 klasszikus lakberendezési szabály, amit tilos megszegni
2018. május 02. írta: Minden, ami lakásfelújítás

3 klasszikus lakberendezési szabály, amit tilos megszegni

Habár a lakberendezésben rengeteg lehetőség és variáció létezik, van pár olyan alapszabály, amit semmilyen körülmények között nem szabad figyelmen kívül hagyni, amit muszáj betartani.

Ha nem szeretne a végső látványon bosszankodni, ezekről a szabályokról ne feledkezzen meg, amikor az otthonát alakítja ki. Mutatjuk is ezt a három sarokkövet.

1. A függönyök elhelyezése

Túl magasan, túl alacsonyan, túl rövid, túl hosszú… rengeteg buktatója lehet még egy olyan egyszerűnek tűnő feladatnak is, mint a függöny felrakása.

Íme, hogy mit tegyünk és mit ne:

A függönytartó rudat az ablakkeret teteje és a plafon között legalább félúton helyezzük el, vagy inkább a plafonhoz közelebb. Legyen elég hosszú a rúd, ne csak az ablak szélességét fedje le.

 

Fontos, hogy olyan hosszú függönytartó rudat szereljünk fel, hogy a függönyök elhúzva nem lógnak bele az ablakba, hanem a keretig érnek. A rudat ne szereljük közvetlen a keret mellé.

A függöny legyen olyan széles, hogy behúzva is elég szellős, dúsan hullámzó legyen. A túl keskeny függöny behúzva szomorú látványt nyújt.

2. Megfelelő méretű szőnyegek

A szőnyegek igen drágák, és minél nagyobb a méretük, annál magasabbak az áruk. Ezért sokan esnek bele abba a hibába, hogy nem megfelelő méretű szőnyeget választanak. De alapszabály, hogy a rossz méretű szőnyegnél is jobb, ha egyáltalán nincs szőnyeg.

Íme, hogy mit tegyünk és mit ne:

Egy nagyméretű szobában, ahol a bútorok nem a falhoz vannak tolva, a szőnyeg legyen olyan nagy, hogy minden bútor alá elér, tulajdonképpen fedje le az egész területet. (1. kép) Ha a kanapé a falnál van, akkor legalább a bútorok első két lába legyen a szőnyegen (2. kép) A szőnyeg egy része mindig legyen a lábunk alatt, ha a szobában ülünk, az nem túl szép látvány, ha csak a dohányzóasztal alatti területet fedi le a szőnyeg.

A hálószobában úgy helyezzük el a szőnyeget, hogy felkelésnél a lábunk alatt mindenképpen legyen szőnyeg (1., 2. kép) A 3. képen látható módot kerüljük.

3. Egységes színösszeállítás

Talán a legfontosabb szempont egy szoba berendezésénél a színek összhatása. Mi a kedvenc színe, aminek a látványát sosem unja meg? Ha ez megvan, akkor a kiválasztott szín árnyalatait, a hozzá illő színeket, komplementer színeit kell összegyűjteni, és máris megvan a színpaletta, amiből dolgozni lehet. Fontos, hogy a későbbiekben beszerzett tárgyak, bútorok is illeszkedjenek a színösszeállításba.

Az apartmenttherapy.com cikke nyomán, képek is onnan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr9013847148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Véleményem Szerint 2018.05.03. 10:54:13

A függőny elhelyezése már megbukott az ablak alá épitett radiátor miatt! Télen nem takarnánk le a fűtőtestet a hosszú függőnnyel.

Beer Monster 2018.05.03. 12:17:05

Az baj, ha a hálószobában nincs szőnyeg?

Minden, ami lakásfelújítás 2018.05.03. 12:19:04

@Beer Monster: "alapszabály, hogy a rossz méretű szőnyegnél is jobb, ha egyáltalán nincs szőnyeg."

ekat 2018.05.03. 14:45:08

Igen, a függönyzés nálunk is csak elv lehet, gyakorlatban meg függönyözzön el bárki szépen és praktikusan egy erkélyajtót meg egy mellettelevő kétszárnyú ablakot, ami alatt kiálló fűtőtest van....

ekat 2018.05.03. 14:45:27

Ja és nagyon vékony szőnyeg kell hogy legyen az, amin nem veszi ki hülyén magát, ha a bútoroknak csak két lábuk áll rajta....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.05.17. 08:48:16

Nagyon jók így képen ezek a bátran színezett falak, csak valahogy nem meri az ember meglépni a saját lakásában...
:D
Mindig attól félnék, hogy nem találom el ugyanazt az árnyalatot.Oké, fel lehet írni, hogy 0xd245, de általában ezek az infók szoktak leghamarább elsikkadni, elkalllódni.Utána meg lehet festeni az egészet, valszeg csak még sötétebbre, mert világosabb festék nemfogja be, stb...
Ááááá, inkább marad a fehér, azzal nem lehet mellényúlni.

városi fiú 2018.06.28. 09:38:28

@geegee: A fehér fal akkor jó, ha nincs túl közel és nincsenek kopottabb részletek sehol a lakásban.
Ha kicsi a lakás és nem szikrázóan új, akkor a fehér fal meszelt közvécére kezd emlékeztetni és minden hiba kiugrik, ahogy a csurgások, rozsdák és lepattanások a közvécében.
Ezzel szemben egy szín a falon egységbe fogja a többi régebbi részletet, megkomponálja, és jelentőségüket vesztik az apró hibák és elnyűttségek.
süti beállítások módosítása