5 felújítási tipp a tökéletes fürdőszobához
2022. szeptember 01. írta: Minden, ami lakásfelújítás

5 felújítási tipp a tökéletes fürdőszobához

Soha nem érdemes úgy belekezdni egy felújításba, hogy nem vagyunk tisztában az alapvető dolgokkal, még abban az esetben sem, ha szakember végzi a munkálatokat.

Most adunk némi segítséget, hogy mire figyelj, ha épp a fürdőszobád felújításán gondolkodsz!

Érdemes még a felújítás megkezdése előtt megtervezned, átgondolnod, mit akarsz megváltoztatni vagy átalakítani. Ez alapján válaszd ki a burkolólapot, majd ennek ismeretében már egyszerű lesz a megfelelő és költséghatékony segédanyagok megvásárlása is. 

Talán a legfontosabb lépés, hogy kiválaszd a szakmailag jártas és megbízható mesterembert vagy vállalkozót. Ha mindezt elintézted, indulhat is a felújítás. 

new-bathroom-toilet-new-apartment.jpg

1. A tökéletes alapfelület kialakítása

Az új burkolat kialakítása előtt célszerű eltávolítani a régit, majd sík és hordképes alapfelületet kell kialakítani. Ehhez ajánlott gyorskötésű anyagokat választani, így gyorsabban kezdődhet a burkolás, és nem károsodik a felület az aljzatban lévő visszamaradt nedvesség következtében. Ilyen például a Mapecem Pronto

Abban az esetben, ha nem kell cserélni a vezetékeket, és a korábbi burkolat is síklapú, úgy ráhelyezhető az új burkolat. Azonban arra figyelni kell, hogy a felületen erős lúgos takarítást végezzünk, és zsírtalanítsuk is. Ezt követően jöhet az alapozás, aminél érdemes kivárni az alapozók megkötési idejét, ami hozzávetőlegesen 4-12 óra között lehet, a munka csak utána folytatható!

2. Fókuszban a vízszigetelés

Ahol a víz érintkezni fog a falfelülettel vagy a padlóval, ott ajánlott kenhető szigetelést alkalmazni, ha nem szeretnéd, hogy a felület és a burkolat a víz miatt megsérüljön. Ilyen helyek lehetnek például a zuhanykabin alja, oldala, a fürdőkád melletti falfelület, illetve a fürdőszoba teljes padlófelülete, 10 cm-es magasságig szigetelve. Kiválóan alkalmas a feladatra a Mapelastic Aquadefense, a felhasználásra kész, gyorsszáradású, rugalmas, kent vízszigetelés. 

m_ceramic-tiles-tools-tiler-floor-tiles-installation-home-improvement-renovation.jpg

3. A burkolat felragasztása 

Amint eltelt a vízszigetelés kötésideje, következhet a kiválasztott burkolat felragasztása. Az ehhez használandó ragasztó a burkolólap méretétől és anyagától is függ. Itt is opció lehet az olyan gyorskötésű ragasztó használata, mint például az Elastorapid, amellyel a felújítási idő lerövidülhet.

4. A fugázás

A fugázás az egyik legkritikusabb terület a projektben. A vízszivárgás, a baktériumok elszaporodása, a csempe hullása múlhat azon, hogy mennyire jó a fugázás minősége. A művelethez cementes és epoxi fugázóanyagból lehet választani, a Kerapoxy Easy Design például antibakteriális, penészgátló és víztaszító tulajdonságokkal rendelkezik. Arra érdemes figyelni, hogy a negatív sarkokba, az anyagváltások hézagkialakításához olyan rugalmas szilikon kerüljön, amely szintén gátolja a penészesedést, mint például az ecetsavtartalmú Mapesil AC

m_bathroom-demolition-renovation-extension-restoration-reconstruction.jpg

5. A csaptelepek felszerelése, és a fürdőszoba berendezése

A vízvezeték-szerelő ezt követően felteszi a csaptelepeket, helyükre kerülnek a szaniterek és a bútorok, és már használatba is veheted az új fürdőszobád! 

Ha van még pár szakmai kérdésed a fürdőszoba felújításával kapcsolatban, keresd szaktanácsadóinkat a honlapunkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr3417891289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása