Melyik színpáros illik össze? A tudomány megmondja!
2023. november 15. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Melyik színpáros illik össze? A tudomány megmondja!

Vadonatúj színekkel vagy színpárral akár az egész otthonod hangulatát megváltoztathatod. Most segítünk kicsit eligazodni a színek világában, és abban, hogy melyik árnyalat mivel illik össze. Te melyiket választanád az otthonodhoz?

Primer, szekunder és harmadlagos színek – melyik micsoda?

Lássuk hát az elméletet: vannak elsődleges, másodlagos és harmadlagos színek.

  • elsődleges (primer) színek: a piros, a kék és a sárga
  • másodlagos (szekunder, kevert) színek: a narancs (sárga + piros), a lila (piros + kék) és a zöld (sárga + kék)
  • harmadlagos színek: egy primer és egy szekunder szín keveréséből állíthatók elő (pl. kék + zöld = kékeszöld). 

A színkör így összesen 12 cikkelyre oszlik, a pszichológiai hatást tekintve pedig két félkörre bontható: a meleg árnyalatok (sárga, narancs, vörös, bíbor) aktívak, a nyugtató, hideg érzetet adók passzívak (zöld, kék, türkiz, ibolya): a színkör jobb és bal fele.

shutterstock_1362590645.jpg

Az ellentétek vonzzák egymást

Kísérletezhetünk például egymást ütő színekkel, ilyenkor a tér mozgalmassá válhat. Az ellentéteket úgy találjuk meg, ha a színkörön a választott színt komplementerének szomszédjával társítjuk. Ilyen furcsa pár például a világoskék és az okkersárga.

Mit nevezünk semleges színnek?

Neutrális színeknek nevezzük a fehéret, a feketét, a szürkét, de ide soroljuk a barna-bézs tónusokat is, mert pszichológiailag semleges hatásúak. Minél élénkebb, erősebb színnel párosítjuk őket, annál jobban felerősítik egymás hatását.

oak-furniture-land1-836x1116.jpg

Mit érdemes az otthonod megtervezésénél figyelembe venni?

Egy enteriőr megtervezésénél érdemes szem előtt tartani, hogy az élénk, meleg színek kisebb felületen is erős hatást keltenek, míg a hideg, illetve a semleges színek nagyobb felületen is bátran alkalmazhatók. Természetesen egy adott árnyalat érvényesülése nagyban függ a helyiség fényviszonyaitól is.

Egy enteriőr színvilágának kialakításakor úgy érhetünk el harmonikus végeredményt, ha a nagyobb felületeken a semleges színekkel, árnyalatokkal teremtjük meg a hátteret, majd jól elhelyezett kontrasztos színekkel dobjuk fel a teret. A tervezésnél ne feledjük: a fa, a kő, a fém és a natúr vászon felületek is semlegesek.

Kedvet kaptál a felújításhoz? Ha a kivitelezéssel kapcsolatosan szakmai kérdéseid vannak, és elsőre végleges megoldásokat keresel, fordulj szaktanácsadóinkhoz a honlapunkon.

 

Szaktanácsot kérek

 

(Forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr6518231685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása